Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Теменужка Петкова: Трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ Белене


Сподели:
20 Април 2018, Петък

"Трябва да се направи опит активите на "АЕЦ Белене" да бъдат оползотворени по най-добрия начин, т.е. да се даде шанс да се проведе открита процедура и да се избере стратегически инвеститор, който иска да инвестира в този проект".

Tова заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ.

Тя е категорична, че трябва да се опита и ресурсът, който е вложен до този момент, да се оползотвори. Цялото оборудване вече е на територията на България. До 30-ти юни ще депозираме в парламента своето предложение. Развръзката трябва да бъде такава, че да се защитят нашите интереси. Това решение касае поколения напред и трябва да бъдем достатъчно отговорни, подчерта енергийният министър.

Петкова коментира и продажбната на активите на ЧЕЗ. Тя обясни, че на последното изслушване са поставени въпроси, насочени основно към компанията. От страна на "Инерком" са обяснили, че се водят преговори и че са депозирали искане в Комисията за защита на конкуренцията и тя все още не се е произнесла. Енергийният министър обясни, че все още не са ясни финансовите институции, които ще финансират сделката.

По думите й сделката може да бъде факт ако потенциалният купувач осигури финансовия ресурс в определен срок от време. Ако не успее, чешката страна може да пристъпи към преговори с втория в класирането, който е индийска компания.

Петкова коментира и цента на цената на електрическата енергия, като поясни, че тя е изцяло в компетенциите на КЕВР. Те определят цените на електрическата енергия и последната дума е тяхна. Комисията ще защити интересите на потребителите, заяви Теменужка Петкова.

По думите й исканото увеличение на цената на тока на от ТЕЦ "Марица Изток 2" е заради високата цена, която централата плаща за вредни емисии. Тази година трябва да плати 200 млн. лв. за емисии, обясни енергийният министър. Тя поясни, че тези разходи трябва да са калкулирани в цената.

Според Петкова ситуацията на свободния пазар е спокойна и "нещата са такива, каквито ги определи пазарът", т.е. търсенето и предлагат определят пазара на електрическата енергия.

Относно НЕК, тя обясни, че Националната електрическа компания ще отбележи положителен финансов резултат, което не се е случвало от години, а печалбата ще е около 6 млн. лв.

По отношение на протестите, които бизнесът подготвя, срещу преференциалните цени, на които изкупуват тока от "американските централи", министърът на енергетиката заяви, че това е инвестиция от 2001 г. и има сключени договори, в които ясно са упоменати параметрите на взаимоотношенията.

"В момента се работи се работи върху анализ на възможността да бъде изработена методика, която да даде отговор на въпроса какъв би бил размерът на невъзстановяемите разходи за инвестиции", добави министърът. Според нея ще се намери най-добрият начин да се постигне диалог.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Иранските проблеми са вътрешни, а не само от санкциите, предупреди Хаменеи

Борисов влезе в агонизиращата фаза на "снишаването"

Събитията в Румъния все повече започват да приличат на добре подготвен майдан

Голямото геополитическо пренареждане

Вълчев: Борисов даде срок на БАН и НИМХ да намерят решение на проблема до сряда

Георг Георгиев към Радев: В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията
ЕВРОПА
Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията

Френското правителство оцеля след два вота на недоверие в един ден Френското правителство оцеля след два вота на недоверие в един ден