Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Меркел е склонна да обсъди смелите планове на Макрон за ЕС


Сподели:
20 Април 2018, Петък

Германският канцлер подчерта нуждата страните от Блока да могат да правят компромиси

Германският канцлер Ангела Меркел прие френския президент Еманюел Макрон в Берлин, за да обсъдят големите планове на Макрон за Европейския съюз. Меркел изрази воля да намери компромиси с Франция как да се реформира Блока.

Още преди избирането си Макрон представи амбициозен план за по-голяма икономическа интегрираност сред оставащите в ЕС 27 страни членки. Неговите идеи обаче бяха отхвърлени от някои държави от Блока, включително от германската управляваща партия Християндемократически съюз на Меркел. Германският канцлер обаче днес каза, че е готова на преговори.

„Винаги има различни отправни точки, когато стане въпрос за мненията на Германия и Франция. Трябват ни открити обсъждания, а в крайна сметка ни трябва и способността да правим компромис“, каза Меркел по време на съвместната пресконференция с Макрон.

Въпреки че Германия и Франция са съгласни, че е нужна по-добра охрана на външните граници на ЕС, както и че трябва обща политика за мигрантите, не е ясно колко подкрепа може да очаква Макрон от Берлин за плановете си да реформира финансовата структура на ЕС.

Идеите на френския президент включват да бъде назначен специален финансов министър за Еврозоната, а освен това 19-те страни в нея да имат общ бюджет и парламент.

По време на днешната си среща с Меркел Макрон даде ясно да се разбере, че няма да се откаже от идеята си за по-голяма финансова солидарност в ЕС и особено между 19-те държави, които използват еврото като своя национална валута.

„Нито един валутен съюз не може да оцелее, ако няма инструменти за конвергенция“, заяви Макрон. Той добави, че е нужен банков съюз в ЕС – нещо, на което Германия се противопоставя от страх на този банков съюз да не му бъде търсена отговорност да финансира бъдещи спасителни траншове за други страни членки, както беше случаят с Гърция.

Меркел заяви, че Германия ще бъде склонна да се съгласи в дългосрочен план на паневропейска депозитна осигурителна система, но настоя, че солидарността не трябва да подкопава конкурентоспособността сред икономиките в ЕС.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Голямата беда е, че такива хора изобщо са фактор в България

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа

Пет века сме „съжителствали с османлиите”, ще учат вече децата

Защо Турция пусна Брънсън и защо това ни засяга

Германските медии: Краят на Меркел вече се вижда

Рей Далио: Гответе се за криза до 1-2 години


НОВИНИТЕ
Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

„Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018 „Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018

Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка

Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство
ЕВРОПА
Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка

Проф. Георги Карасимеонов: Европа на отечествата срещу федерална Европа или линията на Орбан срещу тази на Макрон ще доминира евроизборите Проф. Георги Карасимеонов: Европа на отечествата срещу федерална Европа или линията на Орбан срещу тази на Макрон ще доминира евроизборите

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа

Лидерите на ЕС решават днес бъдещето на преговорите за Брекзит Лидерите на ЕС решават днес бъдещето на преговорите за Брекзит