Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Меркел е склонна да обсъди смелите планове на Макрон за ЕС


Сподели:
20 Април 2018, Петък

Германският канцлер подчерта нуждата страните от Блока да могат да правят компромиси

Германският канцлер Ангела Меркел прие френския президент Еманюел Макрон в Берлин, за да обсъдят големите планове на Макрон за Европейския съюз. Меркел изрази воля да намери компромиси с Франция как да се реформира Блока.

Още преди избирането си Макрон представи амбициозен план за по-голяма икономическа интегрираност сред оставащите в ЕС 27 страни членки. Неговите идеи обаче бяха отхвърлени от някои държави от Блока, включително от германската управляваща партия Християндемократически съюз на Меркел. Германският канцлер обаче днес каза, че е готова на преговори.

„Винаги има различни отправни точки, когато стане въпрос за мненията на Германия и Франция. Трябват ни открити обсъждания, а в крайна сметка ни трябва и способността да правим компромис“, каза Меркел по време на съвместната пресконференция с Макрон.

Въпреки че Германия и Франция са съгласни, че е нужна по-добра охрана на външните граници на ЕС, както и че трябва обща политика за мигрантите, не е ясно колко подкрепа може да очаква Макрон от Берлин за плановете си да реформира финансовата структура на ЕС.

Идеите на френския президент включват да бъде назначен специален финансов министър за Еврозоната, а освен това 19-те страни в нея да имат общ бюджет и парламент.

По време на днешната си среща с Меркел Макрон даде ясно да се разбере, че няма да се откаже от идеята си за по-голяма финансова солидарност в ЕС и особено между 19-те държави, които използват еврото като своя национална валута.

„Нито един валутен съюз не може да оцелее, ако няма инструменти за конвергенция“, заяви Макрон. Той добави, че е нужен банков съюз в ЕС – нещо, на което Германия се противопоставя от страх на този банков съюз да не му бъде търсена отговорност да финансира бъдещи спасителни траншове за други страни членки, както беше случаят с Гърция.

Меркел заяви, че Германия ще бъде склонна да се съгласи в дългосрочен план на паневропейска депозитна осигурителна система, но настоя, че солидарността не трябва да подкопава конкурентоспособността сред икономиките в ЕС.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Красимир Узунов: "Владимир Путин не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за интересите си"

Светослав Иванов към Иван Гарелов: "Бил съм от ромски произход".Така ли? Не предполагах!

23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"


НОВИНИТЕ
Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София