Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Евродепутат: В периода 2020-2030 г. България ще получи милиарди, използвайте ги за преодоляване на енергийната бедност


Сподели:
19 Април 2018, ЧетвъртъкВ България все още има места, където се добиват въглища. В свят, в който се справяме с последиците от изменението на климата, няма място за въглища. Това заяви на среща в Народното събрание, посветена на възобновяемата енергия, членът на групата на Зелените в Европейския парламент Клод Тюрме, цитиран от БТА.

Тюрме е и президент на EUFORES - европейска неправителствена организация, ориентирана към възобновяемата енергия.

Евродепутатът подчерта, че в следващия бюджет на ЕС ще бъдат отделени средства не за насърчаване на въгледобивната индустрия, а за помощ на прехода. Обещаваме помощ за кметовете в регионите, където има ВЕИ, каза той и добави, че в периода 2020 - 2030 г. България ще получи милиарди чрез структурните фондове, които може да използва за преодоляване на енергийната бедност и за енергийната ефективност.

Изказването на депутата идва на фона на желанието на България да получи изключение от новите по-строги правила на Европейската комисия към емисиите на въглищните централи, за да не ги закрие.

Необходимо е да се работи повече по отношение на енергийната ефективност в България, каза Мехтилд Вьорсдьорфер, директор на департамент "Възобновяеми източници, проучвания, иновации и енергийна ефективност" към главна дирекция "Енергетика" към Еврокомисията. Според нея България има голям потенциал в областта на ВЕИ и това е пътят, който трябва да се следва.

Съотношението на ръста на икономиката и използването на енергия в България е най-лошо в целия ЕС, отбеляза в изказването си председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Благодарение на европейската солидарност и чрез фондовете българските предприятия имат възможност да кандидатстват за финансова подкрепа за модернизация и повишаване на енергийната ефективност, посочи той и напомни, че правителството осъществява програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, за които е отделило 1 млрд. евро.

Още от 2013 г. България има излишък от зелена енергия, която чрез статистическите прехвърляния, можем да прехвърляме на държави, които не са изпълнили целите си, отбеляза Добрев. Той посочи, че българското законодателство дава възможност за подпомагане на най-малките производители на зелена енергия - тези до 30 киловата. Нашето общо разбиране в парламента е, че подкрепата с преференциални условия, свързани с цените, трябва да е по посока на тези най-малки производители, отбеляза той.


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия