Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

До месец съдът трябва да реши спора между Елена Йончева, Бойко Борисов и ГЕРБ


Сподели:
17 Април 2018, Вторник

До месец съдът трябва да реши спорът между депутата от БСП Елена Йончева, премиера Бойко Борисов и партията, която той оглавява - ГЕРБ.

Йончева обяви, че ще съди Борисов, по време на предизборната кампания, веднага след като той каза на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Тя отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката. Искът ѝ е по чл. 45 и 49 от ЗЗД и е за 20 хиляди лева. Той е заведен и срещу ГЕРБ, защото това е партията, възложила на Борисов да оповестява нейните позиции. Това е отговорността на възложителя за действията на изпълнителя, обясни пред "Дневник" преди време адвокатът на Йончева Георги Атанасов.

Днес в съдебната зала бяха гледани два записа от националната телевизия БНТ от предизборна обиколка на ГЕРБ във Варна и Бургас. Беше разпитано и вещото лице - Даниела Събева, която направи експертиза на видеозаписите и профила на премиера Бойко Борисов във "Фейсбук". От думите ѝ се разбра, че видеофайловете са били обработвани и монтирани. Борисов имал над 10 профила в социалната мрежа, но никога не може да се каже със сигурност кой стои зад конкретен профил. От думите на Събева се разбра още, че едното видео - което е било качено на сайта "Епицентър" и профила на Борисов във "Фейсбук", вече не може да бъде намерено.

Атанасов поиска от съда да бъде уважен искът му и съдът да присъди и съдебните разноски в полза на Йончева. Защитата на Борисов и партията му - Димитър Марковски и Божидар Терзийски, поискаха отхвърляне на иска, тъй като твърденията в молбата на Йончева не били доказани, свидетелите не обяснили как тя е пострадала от думите на министър-председателя, а нотариусът, който е удостоверил достоверността на видеозаписа, който не може да бъде намерен в интернет пространството, няма такова правомощие.

На финал съдия Иво Вътев поиска от адвокатите до две седмици да предоставят писмените си защити на съда, който по закон трябва да се произнесе до месец по спора. Срокът обаче е инструктивен.

На последните заседания стана известно, че премиерът Бойко Борисов нямал достъп до фейсбук профила си и не пише лично в социалната мрежа. Освен това бяха разпитани свидетели, сред които и Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, д-р Емил Райнов и Виза Недялкова. По техни показания Йончева е професионалист в работата си като журналист, не е получавала крупни суми за своите филми и че е изпитала "омерзение и отчаяние" и се е "затворила в себе си" заради изказването на премиера.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище