Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Макрон: ЕС засега не трябва да приема нови членове


Сподели:
17 Април 2018, ВторникЕвропейският съюз не трябва да приема нови страни членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат направени реформи. Това каза френският президент Еманюел Макрон в реч пред Европейския парламент, предава Associated Press. Той добави, че иска да приобщи държавите от Западните Балкани към европейския проект, но времето за тяхното присъединяване все още не е дошло.

"Ще подкрепя разширяване, само когато първо има задълбочаване (на интеграцията - бел. ред.) и реформа на нашата Европа", каза Макрон.

Той подчерта, че не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия, но не иска и една Европа, която, при условие че функционира трудно с 28 държави членки, да се окаже с 30 или 32 държави, със същите правила".

В речта си Макрон също така предупреди, че „изглежда се провежда европейска гражданска война” между либералната демокрация и нарастващия авторитаризъм. Френският лидер призова ЕС да поднови ангажимента си към демокрацията.

„Не искам да принадлежа към едно поколение сомнамбули, което е забравило собствената история”, заяви Макрон. Той припомни как ЕС се е възродил след Втората световна война.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се съберат другия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но на практика няма шанс някоя западнобалканска страна да получи покана за членство в съюза. Срещата ще се състои в София на 17 май.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС