Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Facebook призна, че събира данни и когато потребителите не са в платформата


Сподели:
17 Април 2018, Вторник

Това стана чрез публикация в блога на компанията

Намираща се в центъра на скандал с неправомерно използване на лични данни, Facebook призна, че събира информация за потребителите си и от дейността им извън социалната мрежа. Това се случи чрез публикация в блога на компанията, в която Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Facebook, описва как социалната мрежа използва своите „маркетингови средства“, предава France Press.

От написаното става ясно, че когато човек посещава сайт или приложение, използващо услугите на Facebook, социалната мрежа получава информация, дори потребителят преди това да е излязъл от профила си в социалната мрежа. Сред събраните данни са IP адресът, програмата за сърфиране в интернет (Chrome, Sfari, Explorer и др.) или операционната система на устройството (Windows, Android, iOS и т.н).

Чрез тези прийоми за събиране на „данни от други интернет сайтове или приложения“ Facebook измерва въздействието на рекламните обяви както в социалната мрежа, така и извън нея.

Така например Facebook събира информации, когато потребител кликне върху бутона „Харесвам“ или „Споделям“ в друг сайт (например статия в новинарска медия) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване в социалната мрежа.

Facebook събира информация и от рекламите по другите платформи, стига те да са на компании, които са част от мрежата на рекламодателите на гиганта. Така социалната мрежа събира информация и ако човек кликне върху някое такова платено съобщение.

„Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това“, пише Дейвид Бейзър.

Именно чрез приложение на трета страна, предложено във Facebook, британската компания Cambridge Analytica се е добрала до данните на десетки милиони потребители на най-голямата социална мрежа в света без тяхното знание.


Източник: economic.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Случаят Желяз Андреев и режимът за екстрадиция в САЩ

Защо Лондон не ратифицира Истанбулската конвенция

Бойко Борисов категоричен: Държавата ще защити Желяз Андреев!

Америка за Пеевски

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името
ЕВРОПА
Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната! Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната!

Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор" Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Бавария слага кръстове на всички публични сгради Бавария слага кръстове на всички публични сгради

Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне

България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген