Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Крум Зарков: Очакваме Гинка Върбакова да каже докъде е стигнала сделката с ЧЕЗ


Сподели:
16 Април 2018, ПонеделникРазбра се, че правителството е знаело за тази сделка. И освен това FiBank е поела ангажимент да финансира фирмата на Гинка Върбакова. Документът изпратен от зам.-министърът на Чехия е бил до премиера. Но в самата чешка компания ни уверява с писмо, че те са получили информация с какви пари ще бъдат закупени активите на „ЧЕЗ“. Това са фактите, които е установила временната комисия към парламента за сделката на „Инерком“ с ЧЕЗ, които обяви в студиото на Би Ти Ви депутатът от БСП Крум Зарков, който е й член на тази комисия.

Той посочи, че Гинка Върбакова е уверила, че утре ще бъде в комисията, за да бъде изслушана. Ще бъде разискван въпросът не само за произхода на парите, с които ще бъдат закупени активите на ЧЕЗ, но и докъде е стигнала тази сделка. 

Зарков отново припомни твърдения на чешката страна, че България не е искала да влиза в сделка с чешката компания, въпреки че от 2013 година през всеки правителствен период ЧЕЗ е обявявал, че иска да напусне държавата и ако иска може да направи оферта за закупуване на нейните активи. Но държавата не е проявил никакъв интерес към подобна сделка.

Нищо не пречи, когато едно ключово за националната сигурност дружество за страната държавата да не се намеси и да бъде дезинтересоване, смята Зарков.

Той коментира още, че от три седмици се иска увеличение на тока, но не сме видели публично какви са мотивите на ЕРТ-тата да имат такава претенция.

Имахме спор с КЕВР до каква степен регулаторът може да се намеси. Нали всяко ЕРП има инвестиционни програма. Предстои да се направят законодателни промени, които ще дадат право на регулатора да контролира инвестиционната програма, която е разписана от ЕРП-то. А това кореспондира и с казуси, като този с ЧЕЗ, в бъдеще да не се случват. 

Той коментира и последната черна седмица на пътя, когато десетки загинаха и бяха ранени.

Законът за движението по пътя е един от най-променящият се в България. Въпросът е много по-комплексен. Всички – институции и граждани, да поемат отговорността, за да променим тази черна статистика за жертвите на пътя, посочи Зарков.


Източник: faktor.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"