Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Директори на болници изненадали здравния министър


Сподели:
13 Април 2018, Петък

Учуден съм, че има писмо с определени критики към финансовия стандарт, тъй като имах среща с ръководството на Сдружението на областните болници.

Те поставиха своите проблеми и въпроси и стигнахме до ситуация на разбирателство и убеденост. Не зная какво е новото, което връща разговора обратно.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за писмото на областните болници, в което е изразено напрежение във връзка с финансирането на спешната помощ. "Нещата са принципни и са свързани с повишаване ефективността на работа", обясни Ананиев.

По думите му именно новата методика за финансиране на спешната помощ ще позволи увеличаване на заплатите за медицинския и немедицински персонал. Очаква се здравният министър да се срещне с лекарския екип на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - също във връзка с изпратено до него писмо.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че директорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на сдружението, проведено в Ямбол, да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването. В писмото до Ананиев се казва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, което назначените от МЗ директори вече не могат да овладеят.

Основните причини за това са новата методика за субсидиране, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който ако бъде приложен, ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници - медицинския персонал.

Според директорите лекарите, сестрите, акушерките и лаборантите заплашват да напуснат болниците, ако бъдат лишени от парите за допълнително материално стимулиране, получавани до сега. Самите директори на областни болници са заявили готовност за напуснат постовете, които заемат, за да не стават съучастници в унищожаването на здравните заведения.

Писмото е адресирано освен до министър Кирил Ананиев и до премиера Бойко Борисов.В категории: Новините, Държавна власт, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия