Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Добрев: Няма опасност от недостиг на ток през 2020 г.


02 Април 2012, Понеделник


 

[pic1]Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

Той добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна. Според него нашият потенциал е в енергийната ефективност.

 

Попитан за това дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата. "На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. Разговорът започна с това, че сме присъствали на разговорите между премиерите Борисов и Путин, и те са се разбрали ние по партньорски да се разберем да не стигаме до съдилища и неустойки, и на нас ни остана да уточним детайлите по излизане от проекта "Белене". През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите направени от руската страна. Днес изпращаме писмо от НЕК за посещение на екип от наши експерти от четвъртък до неделя, за да може още в първите дни на април да сме уточнили сметката ни. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади. Ние имаме две арбитражни дела, по едното ние съдим "Атомстройекспорт", а по другото те съдят НЕК. По тези две дела трябва да се споразумеем", заяви Делян Добрев.

 

По въпроса за реактора, който беше предназначен за АЕЦ "Белене", икономическият министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има. "Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време докато стане готов реакторът в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-ми реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

 

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-ми блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори. Ние в момента извеждаме от експлоатация от 1-ви до 4-и блок. Трябва да се концентрираме сега върху 7-ми блок, придвижване на процедурите за площадка, ОВОС и т.н. 5-и и 6-и блок не бяха обсъждани в Русия, нямаше смисъл да се обсъжда това сега, но "Атомстройекспорт" имат интерес от удължаване на срока на експлоатация", уточни Добрев.

 

За реакцията на опозицията, че без "Белене" ние ще се превърнем във вносител на ток, Добрев каза, че това са необосновани приказки. "Опозицията цитира доклад на HSBC, който едва ли не казва това. Той не казва това. Той не казва, че в България електроенергията няма да бъде достатъчна. Централите като ТЕЦ-Варна, например, ще бъдат модернизирани. Няма никаква опасност ние през 2020 г. да имаме недостиг на електроенергия. Ние сме държавата в ЕС, която най-много пилее по най-безобразния начин електроенергията. Ние използваме електроенергия от 5 до 8 пъти повече от нормалното, което е за ЕС. Ако свалим разходите на домакинствата и бизнеса, това ще ни позволи да потребяваме повече, а и бизнесът ще стане по-конкурентоспособен", подчерта Добрев.

 

За природния газ, Добрев каза, че не искаме дългосрочни договори с "Газпром", защото ние можем да имаме алтернативи за доставките на природен газ. "Провежда се конкурс за находището в Черно море. Надявам се там да намерим сериозни залежи на газ. Конвенционалният газ на сушата също не е за пренебрегване. Тук не говорим за шистов газ, който също е алтернатива. Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев. /БГНЕС
В категории: Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма

Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични


НОВИНИТЕ
Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна

Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години

ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим