Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Агенция „Митници“ отне лиценз на доставчик на Марешки


Сподели:
11 Април 2018, СрядаАгенция "Митници" отнема лицензите на двата данъчни склада на русенската рефинерия "Полисан".

Решението е взето на 5 април, но засяга нарушения, установени преди две години.

Тогава фирмата била глобена с 29 165 лв., но обжалвала санкцията и едва в края на март съдът потвърдил наказателното постановление на митниците.

Наказанието е голямо, тъй като провинението е тежко. Затова "Полисан" не може да запази статута си на лицензиран складодържател. В момента във фирмата тече инвентаризация на складовите наличности.

През 2016 г. при митническа проверка е констатирано, че рафинерията "Полисан" е попълвала документи за продажба на гориво за отопление с намален акциз, а стоката вероятно е била пласирана като автомобилно гориво, за което се дължи високата ставка.

Става дума за 24.5 млн. тона, които са били доставени на различен получател от отбелязания в документите. "Полисан" е един от доставчиците на бензиностанциите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, посочиха вчера от Българската петролна и газова асоциация. Рафинерията, както и самият Марешки не членуват в асоциацията, която обединява "ЛУКойл" и повечето големи играчи в петролния бизнес.

Решението за отнемане на лицензите може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, но това не спира изпълнението му. Нарушенията са били установени от митничарите в единия от данъчните складове на "Полисан", но наказанието се прилага и за второто хранилище на нефтопродукти. Двата обекта не могат повече да работят като лицензиран складодържател и не могат да се ползват от режима на отложено плащане, т.е. да внасят акциза едва когато горивото тръгне за продажба на дребно.

Миналата година в "Полисан" влязоха ГДБОП и НАП под наблюдението на Специализираната прокуратура. Резултати дали са разкрити схеми за укриване на ДДС и акциз при търговията с горива към момента не е известно да има. По време на ревизията тогавашният производствен директор на "Полисан" Гален Петков бе понижен в длъжност "началник-смяна", а три месеца по-късно бе открит обесен в едно от халетата.

"Полисан" е основана през 1994 г. като производител на битум и котелни горива. Тя е собственост на русенския бизнесмен Христо Вълков.


Източник: epicenter.bg

В категории: Други теми, Новините, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радев скочи срещу анономни политици, водели война с българската държавност

Европейската банка и задъхващата се еврозона

Борисов: България е в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа

Михаил Константинов: Или сме тотално против Русия, или не

Адвокат Екимджиев: Шумният арест на Иванчева е индикация за паралелни цели

Има ли турската "Желязна лейди" шанс срещу Ердоган?