Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Агенция „Митници“ отне лиценз на доставчик на Марешки


Сподели:
11 Април 2018, СрядаАгенция "Митници" отнема лицензите на двата данъчни склада на русенската рефинерия "Полисан".

Решението е взето на 5 април, но засяга нарушения, установени преди две години.

Тогава фирмата била глобена с 29 165 лв., но обжалвала санкцията и едва в края на март съдът потвърдил наказателното постановление на митниците.

Наказанието е голямо, тъй като провинението е тежко. Затова "Полисан" не може да запази статута си на лицензиран складодържател. В момента във фирмата тече инвентаризация на складовите наличности.

През 2016 г. при митническа проверка е констатирано, че рафинерията "Полисан" е попълвала документи за продажба на гориво за отопление с намален акциз, а стоката вероятно е била пласирана като автомобилно гориво, за което се дължи високата ставка.

Става дума за 24.5 млн. тона, които са били доставени на различен получател от отбелязания в документите. "Полисан" е един от доставчиците на бензиностанциите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, посочиха вчера от Българската петролна и газова асоциация. Рафинерията, както и самият Марешки не членуват в асоциацията, която обединява "ЛУКойл" и повечето големи играчи в петролния бизнес.

Решението за отнемане на лицензите може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, но това не спира изпълнението му. Нарушенията са били установени от митничарите в единия от данъчните складове на "Полисан", но наказанието се прилага и за второто хранилище на нефтопродукти. Двата обекта не могат повече да работят като лицензиран складодържател и не могат да се ползват от режима на отложено плащане, т.е. да внасят акциза едва когато горивото тръгне за продажба на дребно.

Миналата година в "Полисан" влязоха ГДБОП и НАП под наблюдението на Специализираната прокуратура. Резултати дали са разкрити схеми за укриване на ДДС и акциз при търговията с горива към момента не е известно да има. По време на ревизията тогавашният производствен директор на "Полисан" Гален Петков бе понижен в длъжност "началник-смяна", а три месеца по-късно бе открит обесен в едно от халетата.

"Полисан" е основана през 1994 г. като производител на битум и котелни горива. Тя е собственост на русенския бизнесмен Христо Вълков.


Източник: epicenter.bg

В категории: Други теми, Новините, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"