Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Благодатният огън изцерява дори нелечими болести


Сподели:
06 Април 2018, Петък- Ваше Високопреосвещенство, тази година вие сте определен от Св. Синод да оглавите църковната делегация за Божи гроб. От кога датира традицията да се носи благодатния огън у нас?

- Велика Божия благодат и милост, че тази година мога да отида с благословението на Българския патриарх и Св. Синод до Йерусалим, до храма на Възкресението, където да взема частица от Благодатния огън, който чудодейно слиза всяка година на Гроба Господен. За България конкретно традицията датира от 2005 г., когато за пръв път вече покойният Варненски митрополит Кирил, със съдействието на българската държава донесе благодатния огън в България. Иначе и други православни страни изпращат от дълги години свои делегации, които да вземат частица от този благодатен огън и да го занесат на стотиците и хилядите вярващи, които очакват с голямо нетърпение, в нощта на Христово Възкресение, да могат да получат от първоизточника, където слиза този огън – Йерусалим, и най-вече тържествено да отбележат празника Пасха.

Иначе в исторически аспект този благодатен огън слиза вече почти 2000 г. Има много свидетелства, пътеписи на поклонници, които са ходили до Божи гроб, били са свидетели не само на това благодатно и чудно събитие на слизането на благодатния огън, но и на различни чудеса, които са се случвали на Гроба Господен. Много хора са се изцерявали от неизлечими болести, пред очите си са виждали как хора, които са имали тежки заболявания, след като се умиват с благодатния огън, който знаем, че първите няколко минути не гори. Той е само светлина. Умивайки се с него символично са получавали изцеление от различни болести.

Така че щастлив съм, че мога да се докосна до тази благодатна и еуфорична атмосфера, където всички притаили дъх чакат да стане това велико чудо, което свидетелства дълги години за истинността на Христовата вяра, а и на Св. Православие.

- Наскоро арменски епископ заяви, че слизането на Благодатния огън не е чудо, и че всъщност Йерусалимският патриарх сам запалва свещите. Вие казвате, че има свидетелства, че от 2000 години се появява Благодатния огън, как все още има хора, които не вярват на това чудо.

- Само закоравяло сърце и лукава мисъл целят тези провокации, защото ако има 2, 3 или 10 свидетелства, които да говорят, че по някакъв химически начин се запалва този огън, дали чрез измама, дали чрез скрито запалително средство, има стотици хиляди свидетелства, които свидетелстват за неговия небесен произход и това чудо, защото знаем, че чудото е извън границите на човешкия разум, защото нашият разум е ограничен от една страна, а от друга страна чудото е проява преди всичко на Божествената любов и милост към всички нас. Естествено има най-различни спекулации по този въпрос, но ние като вярващи хора твърдо вярваме, а има и свидетелства за това. Дори един от самите патриарси, които са влизали да вземе огъня, са разказвали за това чудо. Още повече в лукавите времена, в които сега живеем, ако наистина това беше някакъв трик или хитра измама то щеше да бъде разобличено. Защото знаем при какви мерки за сигурност се извършва слизането на благодатния огън. Самото място, където влиза – Кувуклията, се проверява щателно от съответните компетентни власти и естествено самият патриарх влиза със стихар, за да няма една или друга спекулация. Внася се и кандилото, което се поставя на плочата на гроба Господен и всичко от там нататък е в Божиите ръце, а на нас остава единствено и само, притаили дъх, в този наистина важен момент да се молим Бог да снизходи още веднъж със Своята благодат и милост. Знаем, че е имало няколко години, когато Благодатният огън не е слизал. И това е било като знак за човешката неправда. Случвали са се много катаклизми след това, но пак казвам, вярваме и се надяваме, че и тази година Благодатният огън ще ни озари и още повече ще ни укрепи във вярата и насърчи в нея.

- Не само в българската преса, но и по света, се появяват мнения, че Благодатният огън се съобразява с разписанието на руските самолети, които отлитат от летището в Йерусалим за Москва. Чудото на Благодатния огън се случва винаги следобед. Имало ли е случаи това да е станало вечер или късно през нощта?

- Естествено е, че няма разписание на слизането на Благодатния огън, защото това е преди всичко съизволението на Св. Дух и на Бог от една страна и от друга страна това, за да се случва в този диапазон е и заради чистотата на времето през годините. Благодатният огън обаче е слизал и по-рано и по-късно, но имайки предвид, че Бог промисля за всичко и за своите чеда тук на земята, които го призовават тук със своята молитва, може би той слиза в този диапазон, между два, три или четири часа, защото взимайки огъня делегациите, които идват от близо и далеч, да имат възможността да занесат в едно удобно време тази частица от Благодатния огън, която да бъде раздадена в дванадесетия час, когато се поздравяваме с пасхалния поздрав „Христос воскресе". Разписание няма в границите на човешкия разум, но това е преди всичко един Божи промисъл и една благодат, която Бог ни изпраща, та да можем всички ние да можем зарадваме на нея. Имало е изключения, разбира се. И по-рано и по-късно е слизал огъня, но всичко е по Божие допущение.

- Не се ли профанизира самото слизане на огъня. Има хора хора, които не взимат от огъня на Великден ако той не е от Божигроб?

- Това е границата на суеверието. Превръщаме тази велика радост и тази Божия благодат в едно суеверие и някакъв комерсиализъм от гледна точка на това, че едва ли не ако не запалим точно от Божествения огън, другият огън няма нищо общо с Божествения произход. Искам да уверя всички, че всеки един огън, който се запалва на този ден с пасхалния поздрав „Христос воскресе" е във възпоменание на Христовото възкресение и на православната благодатна традиция, защото има места твърде отдалечени, където хората са нямали възможност да се докоснат до частицата на благодатния огън, но това по никакъв начин не омаловажава смисъла и значението на този велик празник. Така че както знаем, че на Богоявление всяка една вода се освещава благодатно от Св. Дух заради кръщаването на Божествения син в реките на р. Йордан, така и всеки един огън, който се запалва в името Христово, по време на самото богослужение с песнопението: „Дойдете да приемете светлината от невечерната светлина", и се поздравяваме с пасхалния поздрав „Христос воскресе", е огънят на Христовото възкресение.

* * * * *

Поздравяваме се с „Христос воскресе!", а не с „Честит Великден"

Пасхалните великденски празници вече настъпват. Срещаме вече и поздравления за Пасхата Христова. По телевизия, витрини, билбордове и всякакъв вид плакати и флаери обаче срещаме надписи: „Честит Великден", „Весели Великденски празници" с... промоции на агнешко, пилешко, телешко, свинско, заешко, всякакво месце, сиренце, кашкавалче и прочие угодийки. По медиите ни заливат с това как и колко дълго се боядисват яйцата, как се правят козунаци, кексове и торти, а наша воля е дали в тях ще сложим локум, стафиди или орехи. Изобщо всичко е чудесно!

Но има едно нещо, което убягва от цялата тая ненормална, недуховна и изкуствена еуфория. Убягва Христос! Да, Него наистина Го няма: няма го в мислите ни, в делата ни, в домовете ни, дори в подготовката за празника на празниците. Няма Го! Къде е? Тук? На небето? В нас? Отговорът на този въпрос е: навсякъде.

Христос е там, където са събраните в Негово име.

Това проличава и от начина, по който се поздравяваме за празника. Но как да се поздравяваме на Пасха?
Най-подходящото и най-редното поздравяване е „Христос воскресе!", а истинският отговор е „Воистинy воскресе!". Това са думите, с които се поздравяват хората, посрещащи Празника на Празниците – Пасха, а останалите посрещат не Христос, а агнето в тепсия, козунака с мляко и кекса със стафиди или локум или там с каквото го предпочитат. Забележете само колко от хората няма и дори да се сетят за Христос на Възкресение Христово. Колко от тях ще се кръшкат с яйца и ще мезят с агнешко, без да имат повода, който всъщност ги събира.

Нека помним истинския празник, нека се учим от Бога и да честваме Този, Който наистина пострада за нас! Нека на Пасха да се поздравим с „Христос воскресе!", а не с „Честит Великден".

 standartnews.comВ категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия