Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Красимир Занев: Пелов се крие в София или областта.


Сподели:
05 Април 2018, Четвъртък

Двама опасни престъпници успяха да избягат от затвора. Владимир Пелов е рецидивист и преди е издирван от полицията. Как се стигна до това бягство и какви ще са следващите ходове на Пелов коментира Красимир Занев, бивш началник на служба "Издирвания".-Господин Занев, как става така, че двамата опасни престъпници Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от затвора, при това въоръжени?

-Това е организирано бягство. Предварително е уговорено къде и кога да дойде колата, която да чака двамата бегълци. Предварително в затвора е вкарано оръжие по някакъв канал. На всички е ясно, че съществуват такива канали, от години се говори, че се вкарва и дрога, и мобилни телефони и т.н. Най-вероятно в тези канали участват и служители на затвора, защото не виждам как външни хора ще ги внесат. Друг е въпросът, че има нарушение на правилника, който урежда охранителната дейност в затвора. Явно са допуснати сериозни грешки, които да доведат до това бягство. Смятам, че в затворите трябва да има оперативни работници и да се извършва оперативна работа, да се залавят сигнали за затворници, които организират бягство, за незаконни дейности вътре в затвора. И всичко това да се докладва на ръководството и да се взимат мерки. Ако е имало сигнали, че Пелов готви бягство, е трябвало да го вземат на по-строг контрол. Въпреки че той е изключително агресивен, брутален, арогантен и много хитър и пресметлив.


-Колко опасен е Пелов?

-Изключително опасен криминален престъпник, рецидивист. Да ви припомня, че той влиза в чейндж бюро в Пловдив и с един винкел удря мъжа и жената собственици и ги убива на място. Открадва едва 300 долара. Струва ли човешкият живот 300 долара? За това негово деяние Пловдивският окръжен съд и по-горните инстанции му дават 20 години, от които той излежава само шест. Останалите са му опростени за „добро поведение". След което през 2011 г. заедно с още един извършват грабеж в центъра на Ботевград – взимат един килограм злато. Стрелят с незаконно притежавано оръжие, бягат, после отново стрелят – по полицаи. Съкилийникът му е задържан, но Пелов успява да избяга. Отива на един паркинг, взима за заложници семейство, след това ги изхвърля, изоставя колата и се укрива в Балкана. Има един друг много интересен случай. В местност между Ботевград и Правец патрул засича лице със съмнително поведение. Спират го за проверка, Пелов вади оръжие и ги кара да залегнат. Полицаите залягат, той ги държи на прицел, взима на единия полицай пистолета, разглобява го и го хвърля в канавката. Като на филм продължава да ги държи на мушка, отдалечава се, качва се в полицейската кола, бяга с нея. По-късно я изоставя и се укрива. Впоследствие получихме информация, че се крие в „Младост" при негова приятелка. Изпратих сериозна група да проверят сигнала. Един ден Пелов излиза от блока, отива да пазарува, групата го изчака и го залови. Тогава той пак оказа съпротива и намерихме в него пистолет с вкаран в цевта патрон. Беше казал на полицаите: „Само една секунда по-рано, ако ви бях усетил, че сте зад мен, щях да ви застрелям като кучета". През 2016 г. Апелативният съд му променя мярката „задържане под стража" в „домашен арест", за да си лекува очите. Той не спазва тази мярка, излиза в центъра на Ботевград, вижда двама братя роми и след пререкание ги убива. Питам – колко убийства трябва да извърши, за да получи този човек някакво сериозно наказание? В момента той излежаваше 30-годишна присъда.


-Престъпници като него какви присъди трябва да получават?

- В настоящето законодателство най-тежката присъда е доживотен затвор без право на замяна. Но тази присъда много рядко се дава от съдийските състави.


- Можете ли да предположите какво ще е поведението и какви ще ходовете на Пелов оттук насетне?

- Той вече няма от какво да се страхува или от какво да се притеснява. При задържането 100 процента ще окаже съпротива. Той е въоръжен и много опасен при задържане. Трябва много внимателно да се подходи. В момента се провеждат много сериозни оперативни издирвателни и заградителни мероприятия. Той знае, че се провеждат такива действия и не може да се движи. Затова по най-бързия начин се е скрил - или в апартамент, или в някоя къща. Вероятно ще изчака там, където се е укрил. Неговото бягство е организирано – щом е организирал кола да дойде да го чака, той се е погрижил и къде да отиде. Няма да тръгне по улиците, автогарите или летищата.


- Смятате, че се намира на територията на София, така ли?

- По-логично е да е на територията на София или областта. Той много добре познава Ботевградския и Правешкия район. В Ботевград има гъста, непроходима гора. Укривал се е там няколко пъти и сме го задържали. Там може да използва стари и изоставени постройки и много трудно може да бъде намерен. Но при всички положения аз мисля, че служителите на МВР, които провеждат тези издирваттелни мероприятия, са много добре подготвени и мисля, че ще намерят възможности, с които да има положителен резултат.


- Мислете, че Пелов ще бъде задържан?

- Да, ще бъде задържан. Няма да може да напусне страната, както се тиражира. Ще изтече информация, ще бъде заловен. И предишният път го издирвахме 4-5 месеца. Той ще укрива, защото знае, че ще получи най-тежкото наказание по нашето законадателство и няма излизане.


- Според вас има ли нещо, което да го накара да се предаде?

- Не мисля. Той е толкова лукав, хитър и подмолен. Няма такъв елемент, който да го накара да стори такова нещо.


- Смятате ли, че той още е със съучастника си Колев, или по-скоро са се разделили?

- Мисля, че са заедно. Колев е доста по-млад и неопитен, а Пелов е обигран и знае някои прийоми. При всички положения ще са заедно до задържането. А защо Пелов е избрал да има съучастник? Защото по-лесно бягат двама. Ако са двама, ще заплашат охраната, както са и направили. Да не говорим, ако попаднат на сам охранител, а те са двама и по-лесно ще се справят с него.

Източник: standartnews.com

В категории: Други теми, Интервюта, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия
ЕВРОПА
Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието" Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"

Меркел и Макрон подписват безпрецедентен договор за двустранно сътрудничество Меркел и Макрон подписват безпрецедентен договор за двустранно сътрудничество

Европейската комисия с предупреждение към България заради продажбата на гражданство Европейската комисия с предупреждение към България заради продажбата на гражданство

Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"