Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Рецидивиращи респираторни инфекции при детето - кои са рисковите фактори?


Сподели:
02 Април 2018, Понеделник

При децата инфекциите на дихателната система са водеща причина за посещение на лекар и провеждане на болнично лечение. Най-често те са причинени от вирусни инфекциозни агенти. Счита се, че в ранна детска възраст годишно децата боледуват 6 до 8 пъти от вирусни инфекции на горните дихателни пътища – т.нар. обикновени настинки. В 10-15% от случаите обаче тази цифра може да нарасне до 12. Много по-често боледуват децата, които посещават детско заведение, в някои случаи до 50% по-често в сравнение с тези, които се отглеждат в къщи.За рецидивиращи (повтарящи се) респираторни инфекции при детето говорим, когато са налице:

Повече от 6-8 респираторни инфекции годишно;
Повече от 1 инфекция на горните дихателни пътища месечно в периода между септември и април;
Повече от 3 респираторни инфекции на долните дихателни пътища годишно.


В голяма част от случаите на рецидивиращи респираторни инфекции не се открива подлежаща причина, било то имунен дефицит или хронично заболяване. Тогава се касае за „физиологичен” процес, които се дължи от една страна на все още незрялата имунна система, а от друга страна – на повишения брой социални контакти на детето и неминуемата среща с по-голям брой инфекциозни агенти. Обикновено обаче това често боледуване е много притеснително за родителите и е причина за посещения на различни специалисти и търсене на подлежаща причина у детето.

Кои са рисковите фактори за често боледуване?

Все пак някои деца боледуват много по-често от други. Обяснението може да се търси в различни фактори на сердата, както и при самото дете:

1. Посещение на детска ясла/градина

Това е основен рисков фактор за повтарящите се респираторни инфекции при детето. Около 70% от случаите на рецидивиращи респираторни инфекции се регистрират при деца, които посещават детско заведение. Това го прави основен рисков фактор за често боледуване. Нещо повече, около 75% от децата в първата година след започване на детска ясла страдат от повтарящи се респираторни инфекции. Колкото по-рано започне детето да посещават ясла, толкова по-голям е рискът от често боледуване, особено ако това се случи през първата година от живота.

2. Фактори на средата

Най-застрашени от често боледуване са децата, които са изложени на пасивно тютюнопушене, включително и пушене по време на бременността. Това директно оказва влияние върху развитието и съзряването на имунната система на детето. Други фактори, влияещи негативно, са влагата и наличието на плесен и мухъл в дома. Те повишават риска от развитие на алергични заболявания и съответно на рецидивиращи респираторни инфекции.

Същото важи и за замърсителите на въздуха в големите градове, като SO2, NO2 и др. Те могат да са причина за хронична кашлица, намален дихателен обем и повишен брой хоспитализации поради дихателни инфекции.

3. Фамилна анамнеза за алергични заболявания

Наличието на член от семейството на детето, който проявява алергия (например прахова, поленова, хранителна и т.н.) повишава значително риска от по-чести бронхиални обструкции при детето и съответно развитие на рецидивиращи дихателни инфекции.

4. Алергия при детето

Неразпознатото или неправилно лекувано алергично заболяване може да доведе до развитие на клиника, наподобяваша рецидивиращи респираторни инфекции. Дихателната алергия довежда до развитие на хронично възпаление в респираторния тракт. Това отслабва локалните имунни защитни сили и улеснява прикрепването на инфекциозните причинители към респираторния епител. Алергичните заболявания сами по себе си са един от основните рискови фактори за често боледуване, като според някои проучвания те засягат меду 15 и 20% от децата. 

Източник: puls.bg

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, БРЕМЕННОСТ И ДЕТЕ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Голямата беда е, че такива хора изобщо са фактор в България

Лавров: Русия смята да напусне Съвета на Европа

Пет века сме „съжителствали с османлиите”, ще учат вече децата

Защо Турция пусна Брънсън и защо това ни засяга

Германските медии: Краят на Меркел вече се вижда

Рей Далио: Гответе се за криза до 1-2 години


НОВИНИТЕ
Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция Вицепремиерът на Крим арестуван в Москва по подозрения в корупция

Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром Полша подаде жалба срещу ЕС заради споразумението с Газпром

„Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018 „Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018

Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка Гръцкият външен министър Никос Коцияс подаде оставка

Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство Валери Симеонов ще посети Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство