Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Ще се освободим от греха, ако бъдем със Спасителя.


Сподели:
02 Април 2018, Понеделник

Протойерей Николай Георгиев е роден в София. Завършва Софийската духовна академия през 1989 година. Ръкоположен за свещеник, той става първият български духовник, който отива да проповядва в Софийския централен затвор. 


Бил е свещеник в столичните храмове "Свети Димитър", Света Параскева", "Свети Александър Невски" и в "Света Петка". Създател на Капеланската институция в България (1993) и Капеланската служба към Министъра на правосъдието на България (2004). Служил е в епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

В момента е началник отдел "Връзки с обществеността" в Светия синод.


- От днес започва Страстната седмица. Защо се нарича така ? Има ли нещо общо със страсти или тук Църквата влага друго значение?

- Седмицата, която започна от днес - неделя Вайя - вечерта, е изключително важна, дори в древност наричана седмицата на пасхалния пост след светата Четиредесетница. Шестте седмици на Четиридесетницата са общо 6х7=42 дни, но в тях не влизат Лазаровден и Връбница, тоест остават 40-те дни на поста. Страстната седмица е извън него. През тази седмица дори църковното време е обърнато, за да ни помогне да се потопим в събитията от последните земни дни на Спасителя в Иерусалим. В понеделник сутринта след утренята се отслужва вечернята и така сутринта става вечер, а вечерта сутрин до Велика събота в полунощ, когато започва Пасхалната утреня. Седмицата се нарича Страстна от църковно-славянската дума „страст", означаваща страдание, тоест „Седмица на Христовите страдания". Сутрин излизаме от храма, навън е ден, но ние пребъдваме духовно в мрака на беззаконието, довело до временно отнетото Слънце на правдата – Христос Господ. Вечер излизаме от богослужба, но в душите ни грее светлината на Христовите спасителни страдания, които доведоха до изкупителната Му саможертва. По плът състрадаме, по дух разумяваме, съучастваме и съпроумяваме. През тази седмица е петъкът на Кръстното Разпятие, без който няма Възкресение.


Молитвено причисляваме и себе си към онези човеци станали свидетели на тези събития, като водим вътрешната си самооценка и борба от мрак към светлина, от осъзнаване на беззаконието и отричането от него до приемането на Божия закон като единствено спасителен.


- Св. Синод започва варенето на миро. Как се вари миро? Защо и какъв символ то има за Църквата?

- Светото Миро се състои от тридесетина съставки, които се накисват по време на Великия пост и през Страстната седмица буквално се вари в специален съд в притвора на храма. В древност се е палел огън, в който са се изгаряли остарелите одежди и храмови покривки, но днес се използва електричество, за да няма дим и пушек. По време на тридневното варене свещеници с епитрахили непрестанно четат св. Евангелие, с други свещеници постоянно разбъркват самото миро.


- До кога ще продължи варенето на мирото?

- До Велики четвъртък, когато Патриархът и Синодните митрополити ще завършат мироваренето със специален молитвен чин, след което в специални съдове ще го занесат в синодната миротека за благочестиво съхранение.


- Как можем истински да съпреживеем всички тези дни, наситени с толкова много благодатни събития?

- С вяра, с целия си разум, с цялото си същество, с всичкото си „аз" и със силно желание да проумеем какво се случва и да бъдем част от това велико събитие. Ако подчиним свободата си на Онзи, който дарява истинската свобода, защото Сам е свобода, ще получим именно освободеност от греха и свобода да сме едно с Христос, както в страданията, така и в тържеството на Възкресението.

Източник: standartnews.com

В категории: Интервюта, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Експерти: "Злоупотребата с болнични листове трябва да се криминализира"

И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия


НОВИНИТЕ
Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан

Проверяват храната в детските градини и училищата Проверяват храната в детските градини и училищата

Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност" Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември