Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Заради Юлия Кръстева комисията по досиетата за първи път публикува цяло досие


Сподели:
30 Март 2018, ПетъкЗаради скандала около това била ли е агент на Държавна сигурност световноизвестният философ Юлия Кръстева за първи път от създаване й през 2006 година Комисията по досиетата публикува на сайта си цяло досие. То е на агент Сабина, като се твърди, че това е Юлия Кръстева.


Излязлата информация, че философът е била сътрудник на Първо главно управление на ДС, беше отречено от Юлия Кръстева, която обяви твърдението за смешно, невярно и оклеветяващо.


От досието се вижда, че Юлия Кръстева е вербувана през 1971 година, като с псевдонима Сабина е регистрирана от старши лейтенант Иван Божиков. Това става пет години след като изкарва една година специализация във френски университет със стипендия на френското правителство.


Регистриращият Кръстева офицер посочва, че тя е омъжена за френския гражданин Филип Солерс и има добри възможности за работа по линия на френските културни дейци. Вижда се също, че Юлия Кръстева е проучвана от службите още през 1964 година, година след като посещава Полша. В този период е изготвено проучване за нея и семейството и, както и характеристика.


В досието - доклади за срещи с Кръстева и писма до семейството й

В досието на Кръстева присъстват справки от срещи на агенти на ДС с нея, като в част от тях присъства като "Сабина". Има кореспонденции между нея и семейството й, роднини и приятели, както и справка за проверка на пакет, изпратен й от нейните родители.


В документите няма нищо написано от Кръстева. Постановление от 5 май 1973 година, подписано от старши лейтенант Иван Божиков, предлага закриване на разработка "Сабина", "тъй като въпреки положените усилия от агент Любомиров да я активира резултати не са се получили".


В справка от ноември 1984 година се посочва, че тя е давала устна информация за български емигранти, както и за дейността на прогресивни арабски организации и промаоистки групи. Подчертава се, че получените данни не са интересни, а Кръстева показва недисциплинираност, като не се явява на срещите или ги отменя.


Коя е Юлия Кръстева

Юлия Кръстева е родена през 1941 години в Сливен. Има докторати по семиология и по литература на лингвистична тема, като е през 1974 г. става професор по лингвистика в Парижкия университет. Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество, офицер на Почетния легион и командир на Ордена за заслуги (2011).


През 2004 г. става първата носителка на наградата "Холберг" (създадена от правителството на Норвегия, за да попълни липсата на хуманитарните науки в предвидените области на Нобеловата награда). Получава наградата на името на Хана Аренд през декември 2006 г. и на името на Вацлав Хавел през 2008 г. Авторка е на трийсет книги.

Facebook


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава
ЕВРОПА
Италианските власти:  "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа" Италианските власти: "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник

Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране