Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Община Варна сключи договор с ЕБВР за съфинансиране на три проекта


Сподели:
29 Март 2018, Четвъртък

Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България.

Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем за съфинансиране на проектите „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ , финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта „Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна”. Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България.

Заемът, одобрен с решение на Общинския съвет, ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на ЕБВР. Финансирането ще бъде използвано, за подобряване устойчивостта на уличната инфраструктура по отношение промените в климата и предотвратяването на наводнения, чрез отделяне на канализационната система за дъждовни  и отпадъчни води. Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически превозни средства ще насърчи използването на екологично чист транспорт и ще намали вредните емисии във въздуха. Всички инвестиции ще имат положителен екологичен ефект, включително чрез прилагане на стандартите на ЕС за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове или подобряване на ефективността на ресурсите.

Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите , „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, „Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. ”Аспарухово”, гр. Варна” и „Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщиха от дирекция „Финанси и бюджет“.

През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са окончателно одобрени от четирима световнопризнати експерти в областта на устойчиво развитие. резултатите ще бъдат обявени по време на годишното събрание на ЕБВР, което ще се проведе през месец май.В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Случаят Желяз Андреев и режимът за екстрадиция в САЩ

Защо Лондон не ратифицира Истанбулската конвенция

Бойко Борисов категоричен: Държавата ще защити Желяз Андреев!

Америка за Пеевски

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името
ЕВРОПА
Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната! Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната!

Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор" Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Бавария слага кръстове на всички публични сгради Бавария слага кръстове на всички публични сгради

Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне

България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген