Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

6 опасни болести, предаващи се от животни на хора


Сподели:
28 Март 2018, Сряда

Заразните болести, които поразяват хората, невинаги са резултат от контакт с болен човек.

В някои случаи ни разболяват и животните – домашни любимци или свободно живеещи, дори фермерски животни.

В повечето случаи болестите, предавани от животни на човек и означавани като зоонози, преминават леко, но има и такива, които може да провокират сериозни и дори фатални последствия.

В свой материал Американската агенция за контрол и превенция на заболяванията хвърля повече светлина върху 6 от тях и ги посочва като най-често срещаните заразни заболявания, предавани от животно на човек.

Фелиноза
Това заболяване протича с развитие на бактериална инфекция и е по-известно с обозначението болест на котешкото одраскване. Заразяването става чрез одраскване или ухапване от болна котка. В повечето случаи фелинозата протича в лека форма с кратък период на повишена температура и подути лимфни възли. По-тежко болестта протича при хора с отслабен имунитет или преболедували друго заболяване скоро преди заразяването с фелиноза. Лошото в случая е, че носителството на болестотворните бактерии не показва симптоми при котките, а се счита, че поне 40% от тях са носители в определен момент от живота си.


Пситакоза
Означавана за по-разбираемо и като папагалска болест, пситакоза се развива след контакт с болен папагал, най-често след вдишване на праха от сухите екскременти на пернатото. Именно чрез отделителната си система папагалът разпространява бактериите, причинители на пситакоза. Преносители обаче може да станат и други пернати животни – гълъби, пуйки, патици, от които болестта да се предаде и на човек. Болестния период трае десетина дни с типични за бактериална инфекция симптоми като висока температура, кашлица, стомашно растройство. Повлиява се успешно при лечение с антибиотици.

Бруцелоза
Разпространява се основно сред фермерски животни, от които може да се предаде и на хора. Заразяването става основно след консумация на мляко от заразено млекодайно животно или след ухапване при контакт с кръв или слюнка от животното. Бруцелозата протича също с бактериална инфекция и грипоподобни симптоми и подлежи на успешно лечение с антибиотици.

Криптоспоридиоза
Означавана за кратко и като крипто, болестта се разпространява чрез едноклетъчни чревни паразити, отделяни с изпражненията на котки и кучета преносители. При контакт с тях и попадане в човешкия организъм те провокират основно чревни симптоми, наподобяващи тези при ентероколит – стомашни болки, гадене, повръщане, диария, съпроводени с висока температура. Силната имунна система упешно неутрализира паразитите, но при хора с имунен срив последствията може да се животозастрашаващи, а в най-лекия случай болестта може да хронифицира.

Токсоплазмоза
Преносители на малките паразитиращи организми са котките, а заразяването става след контакт с техни екскременти. Заболяването рядко протича със сериозни усложнения и засяга предимно хора с по-слаба имунна система. Много сериозен е обаче рискът при бременни поради опасността от увреждане на плода. Затова при тях избягването контактите с котки е строго препоръчително.

Спонгиформна енцефалопатия
Зад това притеснително трудно за произнасяне име се крие едно много по-просто и добре познато заболяване, означавано и като луда крава. Причинява се от циркулиращи сред говедата вирусоподобни частици, водещи до животозастрашаващи неврологични усложнения. Предава се на човека след консумация на месо от болно животно и води до бърза поява и  прогресиране на симптоми като деменция, отслабване на паметта, халюцинации и др.

Източник: puls.bg

В категории: Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с учебниците и истината за комунизма

Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


НОВИНИТЕ
Марешки ще се кандидатира за кмет на София Марешки ще се кандидатира за кмет на София

Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания Четири училища за българчетата откри наш сънародник в Испания

Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание Общинският съвет Варна се събира за 41-то си заседание

Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20 Световни лидери пристигат в Осака за срещата на Г-20

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!