Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. д-р Емил Паскалев: Ако имате високо кръвно, прегледайте бъбреците си!


Сподели:
27 Март 2018, Вторник

Бъбречните увреждания се  установяват не само при доказана вече патология на бъбрека, но и при други съпътстващи заболявания – захарен диабет, артериална хипертония, подагра, високо наднормено тегло, затлъстяване.

10% от населението на света страда от хронични бъбречни заболявания. През 2010 г. 2,6 милиона души са били с доказана терминална хронична бъбречна недостатъчност, а през 2030 г. се очаква да достигнат 5,4 милиона. Всяка година се диагностицират над 250 000 нови болни с хронична бъбречна недостатъчност.

Честотата на хроничните бъбречни заболявания нараства с увеличаване на възрастта и съответните придружаващи заболявания. При жените заболеваемостта е 12,9-13,8%, а при мъжете – 17,1%. Честотата на тези заболявания е 120 души на 1 милион население, като голяма част от пациентите не подозират за съществуващото бъбречно увреждане. В България има около 750 000 болни с бъбречна недостатъчност.

Благоденствието ни зависи от здравето на бъбреците, тъй като те са естествен филтър, който извежда повече от 150 токсини и вредни вещества от организма и изпомпват 1700 литра кръв на ден.

“Този важен орган ни се дава веднъж и за цял живот. Както и нервните клетки, нефроните – бъбречните клетки – не се възстановяват. При загубата на 95% от нефроните човешкият организъм може да съществува само на диализа или след бъбречна трансплантация.

Бъбречното заболяване е наречено “тих убиец”, защото в продължение на дълго време те не дават симптоми и не предизвикват оплаквания, а подкопават организма от вътре. Основните врагове на бъбреците са неправилното хранене и лошите навици. Ако има излишък в храната на протеини, бъбреците са с повишен товар и се образуват камъни. Причината за камъните може да бъде и изобилие от кисело, солено и пикантни храни, алкохол, цигари”, обяснява нефрологът проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация  в Александровска болница.

– Проф. Паскалев, грижат ли се българите за здравето на бъбреците си?

– Българинът е добре да знае, че ако има  високо кръвно, трябва да се прегледа и от нефролог. Прави впечатление, че се е научил и проследява нивото  на холестерола си, но не знае какво е креатинин, който е показател за бъбречната функция. Хората не са наясно с какво се занимава нефрологът и неглижират прегледа при него, за да установят доколко здрави са им бъбреците. Представата им за болни бъбреци е само болката в кръста. Бъбречно-каменната болест е заболяване, което дава признаци, но има други заболявания, които опустошават бъбреците и причиняват ранно инвалидизиране, както и загуба на работоспособност на 25-45-годишна възраст.

Високото кръвно след 5-10 години води  до увреждане на бъбречната функция. Българинът, гледайки рекламите по телевизията, особено тези, които са за простатната жлеза и нощното ставане, не се замислят, че причина за това може да са и бъбреците. Добре е да се повиши вниманието на пациентите, но и на личните лекари относно откриването и уточняването на бъбречните заболявания.

– Какво може да ни подсети, че трябва да се прегледаме при нефролог?

– Голямата част от тези хора са диабетици и хипертоници – около милион и половина в България. При нас може да стигнат, насочени от колегите ендокринолози и кардиолози. Най-често бъбречните заболявания протичат с много ранни и краткотрайни симптоми, които са елементарни и човек не им обръща внимание.

– Основните от тях кои са?

– Например, ако има по-чести и по-силни позиви за уриниране, ако то е съпроводено с парене, но тези признаци отминат за ден-два, обикновено забравяме за проблема. Но той си е налице, тлее. Другите симптоми са промените в уринирането. Ако например човек започне да става нощем, да уринира по-често или ако е ходил само 2-3 пъти по малка нужда. Нормалното е 5-8 пъти за денонощие. Човек трябва да си наблюдава урината като цвят, количество, както и периодичността. Да знае след кои храни ходи по-често по малка нужда. Необходимо е човек да наблюдава себе си, да се познава и всичко, което е извън обичайното за него, трябва да му прави впечатление.

– Споменахте хипертонията и диабета, но те много често се обвързват и със стреса…

– Стресът има неврологичен механизъм, който оказва влияние върху кръвоносните съдове. Те стават нееластични и се повишава кръвното налягане. Обездвижването е свързано с повишен риск от хипертония, висок холестерол, инфаркт. Много внимание е необходимо да се обръща изобщо на понятието хигиена на живот. То включва и стрес, и диета, и двигателен режим. Към това трябва да включим и вниманието към собственото здраве, което е също ключов момент, да бъдем загрижени и за околните.

– Както и солта…

– Солта е основна причина за увреждане на бъбреците. Дори и в хляба в магазина има сол, която е в големи количества. Изписваме медикаменти, за да лекуваме хипертония, но забравяме да напомним, че трябва да се спре приемът на сол.

Показателен е случаят с японец, който е бил с високи стойности на кръвното налягане. Той започнал да консумира само ориз и от 200 на 120 кръвно, след режима и пълното изключване на солта, постигнал артериални стойности от 120 на 80.

Сърцето се товари от солта, която съдържа водата в организма. Научавайки се да не ядем солено и да пием вода, няма да имаме и повишено кръвно налягане. На бъбреците пречи и прекомерният прием на белтъци Не е добре за вечеря да се консумират 10 кебапчета, които да са основно меню. Не съм привърженик на вегетарианството, особено в детска възраст, но когато организмът е зрял, може да се намали приемът на белтъци, да не се прекалява с месото. А ако българите правят поне тези три неща, те по-малко ще се срещат с нас, нефролозите.

Хората трябва да се научат и да пият достатъчно течности. Приемайки по една чаша вода, измъчваме бъбрека и го натоварваме. Много по-лесно ще им е, ако осигурим вода, за да могат бъбреците да отделят урина в рамките на 1-1,5 литра за денонощие. Нормалният прием на вода е от 1-1,5 литра, а за хората с проблеми течностите да са и над два литра.

Какво не знаем
► За едно денонощие през бъбреците преминава една четвърт от обема на цялата циркулираща в тялото ни кръв.

► В бъбреците има специални филтри – нефрони, “отпадъците” се събират във вид на урина и се изхвърлят, а пречистената кръв постъпва в артериите.

► Нефроните са около 2 млн.

► При филтрацията в бъбреците се образуват 180 л първична урина. Това естествено не е крайният продукт, защото иначе нямаше да излизаме от тоалетната.

► Бъбреците приличат на бобено зърно, при възрастния човек дължината им е 10-12 см, а теглото – от 120 до 150 грама.

► Освен филтрираща бъбреците имат и други функции. Една от тях е изработването на хормона ренин, който отговаря за регулацията на артериалното налягане.

► Бъбреците взимат участие в процесите на кръвообразуване, регулират основно-киселия и водния баланс в организма. Отговарят за нормалното съотношение на електролитите.

► За разлика от много други органи, бъбреци имат почти всички животни, включително рибите и земноводните.

Зелената салата е противопоказна за болни с камъни
Високобелтъчната диета провокира куп бъбречни заболявания и докарва тежки кризи. Балансираното хранене с повече плодове и минерална вода на трапезата обаче балансира работата на бъбреците и подобрява отделянето на бъбречните камъни.

Самото им изхвърляне не е проста работа. Единственото средство, което се отразява еднакво благоприятно както за страдащите от уратни, така и за тези с фосфатни и оксалатни камъни, са плодовете и корените от шипка, които помагат за изхвърлянето им от бъбреците с урината. Корените на това растение не само отстраняват образуванията, но и се използват като противовъзпалително и укрепващо средство за болните органи и уретера.

Ако страдате от оксалатни камъни, означава, че обмяната на минерали в организма ви е нарушена. За да коригирате това нарушение, е необходимо да ограничите постъпването на оксалатни киселини в организма. Те се съдържат в спанака, в зелените салати, в шоколада и, разбира се, най-много в лапада. Тези четири продукта са абсолютно противопоказни за болни с камъни в бъбреците. Освен това желателно е да спрете приемането на витамин С, дори и ако боледувате от простуда или от остър грип, защото той стимулира образуването на оксалатната киселина.

Люба МОМЧИЛОВА

Източник: http://zdrave.toВ категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Интервюта- Зона здраве, Отделителна и полова система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени плана за "Пирин"

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: "Лихвите може да тръгнат нагоре!"

Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева


НОВИНИТЕ
Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16 Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16

Оставиха в ареста нападателя на курсантите. Оставиха в ареста нападателя на курсантите.
ЕВРОПА
Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ" Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ"