Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Василка Данжурска, шивач на народни носии: В съвременната мода все по-често се срещат дрехи, с елементи на традиционните български костюми


Сподели:
20 Март 2018, Вторник

Василка Данжурска е родена в село Плоски, но от години живее в симитлийското село Крупник, където се занимава с изработката на традиционни български носии.

Фокус: Г-жо Данжурска, в началото на нашия разговор кажете ни с какво точно се занимавате Вие?

Василка Данжурска: Още от малка обичам да се занимавам с ръкоделя. Баба ми ме научи да бродирам и плета на една кука, а преди 6 години, тук, в село Крупник, моите племенници ме помолиха да им направя носии за кукерските празници, които се провеждат в селото. Уших въпросните костюми и тъй като се получиха много добре реших да се занимавам с това и в бъдеще.

Фокус: От първото Ви шиене до днес, водите ли си статистика затова колко костюма сте направила?

Василка Данжурска: Не съм ги броила, но определено мога да кажа, че са доста.

Фокус: А какво се изисква да умее човек, за да прави народни носии? Знаем, че те са доста сложни и се изисква специална технология.

Василка Данжурска: Първото, което трябва да можеш е да кроиш и шие, а след това да имаш усета, за да изработиш носията с гайтан – ширити, сарма.

Фокус: Трудно ли се прави носия?

Василка Данжурска: Да, трудно е. Всъщност трудността зависи от това каква е украсата на самият костюм – с колко гайтан, колко маниста, колко ширити има и така нататък.

Фокус: Колко време Ви отнема, за да направите една носия?

Василка Данжурска: Зависи от самата носия и колко свободно време имам, за да шия, тъй като с правенето на костюми се занимавам преди вечер, след работа.

Фокус: Коя е най-трудната носия, която се правила до този момент?

Василка Данжурска: По принцип правенето на шопските носии отнема най-много време, защото имат най-много редове с пайети.

Фокус: Мислите ли, че българите днес даваме необходимото уважение към хора, като Вас, които правят костюми, но и към самите носии? Даваме ли си сметка за това колко са важни те?

Василка Данжурска: В настоящия момент мисля, че много българи обичат да се обличат в народни носии. Даже в различни села се възобновяват традиции, свързани с това на празници почти всички хора от населеното място да се обличат в носии. Дори в ежедневието в момента се носят много дрехи с българска шевица.

Фокус: А Вие лично някога мислила ли сте да използвате уменията си за правене на народни носии, за да правите на примерно по-съвременни и модерни дрехи?

Василка Данжурска: Не, не съм обмисляла подобна идея, но бих помислила за в бъдеще.

Фокус: Казахте, че шиете различни носии. От различни региони ли са те?

Василка Данжурска: Да.

Фокус: А освен за региона на Симитли, правите ли костюми и за други краища на страната?

Василка Данжурска: До този момент съм шила за село Копривлен и за района на Симитли.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"