Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?


Сподели:
20 Март 2018, Вторник

Източва ли се БДЖ чрез ремонт на локомотиви? Това питат от "Експрес Сервиз" ООД. Компанията алармира за поредната скандална обществена поръчка за 4 милиона лева. От обявена поръчка става ясно как локомотиви на БДЖ ще се ремонтират от самата държавна железница, в техни сгради, с техен персонал и съоръжения.
Въпросите и обвиненията бяха отправени от "Експрес Сервиз" на пресконференция в БТА. На нея присъстваха: Анастас Колев, управител на локомотивен завод "Експрес Сервиз" в Русе; Гинчо Павлов, изпълнителен директор на българо-хърватското дружество "БДЖ - Кончар" АД; Цветелин Колев - заместник-управител на "Експрес Сервиз" ООД.

БДЖ са заделили човешки ресурс и средства за резервни части, за да изпълнят сами над 80% от обема на поръчката. Заделя се и ресурс от над 4 милиона лева за плащания към определената за изпълнител фирма. По този начин БДЖ заплащат за извършването на едни и същи ремонти два пъти - веднъж на собствения си персонал и на доставчиците на резервни части и втори път-на частна фирма официален изпълнител на поръчката.

Това е поредна поръчка за ремонт на локомотиви до която заводът на Експрес Сервиз ООД Русе реално няма да бъде допуснат. Изрично изискване на БДЖ е локомотивите да се приемат и предават за ремонт в Локомотивно депо София.
В същото време възложителят поставя краен срок за извършване на техническите преглед от осем работни часа. Това време е и абсолютният технологичен минимум и не позволява локомотивите да се придвижат до място, различно от депото в София. Облагодетелствана от това условие е частна фирма, която използва държавното депо, без да е била провеждана каквато и да е състезателна процедура за това.
Транспортният министър Ивайло Московски е възложил проверка, припомниха на пресконференцията. Звеното за вътрешен одит към министерството ще провери 3 години назад как са правени ремонтите.

Темата е: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД за тригодишен период". 

Припомняме, на 20 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията е възложена на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор се сезира по материали в медиите, според които има злоупотреби в БДЖ.

Прокуратурата ще проверява твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката ще са и сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

Малко по-късно - на 26 януари транспортният министър разпореди вътрешна проверка след като бе излъчен телевизионен репортаж, според който в БДЖ са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Назначаването им е само фиктивно.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв.

Сумата ще бъде предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.
Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Вучич се похвали: Задминахме България, ще догоним Румъния и Унгария

Д-р Дечо Дечев: Хората загубиха доверие в НЗОК


НОВИНИТЕ
България търси Евелин Банев - Брендо с европейска заповед за арест България търси Евелин Банев - Брендо с европейска заповед за арест

Основната съперничка на Ердоган се оттегли от ръководството на партията си Основната съперничка на Ердоган се оттегли от ръководството на партията си

Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Шампионско посрещане за медалистите ни от Международната олимпиада по биология Шампионско посрещане за медалистите ни от Международната олимпиада по биология

Проверяват камиони и автобуси до 29 юли Проверяват камиони и автобуси до 29 юли