Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Любомир Кючуков: Сегашната ситуация между Русия и Запада е по-тежка, отколкото през Студената война


Сподели:
20 Март 2018, Вторник

Изострените отношения между Лондон и Москва могат да доведат до реални сблъсъци, прогнозира бившият зам.-министър
Може да се каже, че сегашната ситуация в отношенията между Запада и Русия е по-тежка, отколкото през Студената война.

Например тогава случаи като този със Скрипал се решаваха между отделните служби и институции, докато сега не е така. Това коментира бившият зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Според него,  в периода на Студената война все пак се е действало по някакви установени правила.

„Конфронтацията тогава беше замръзнала, беше статична, контролируема и на база на взаимно приети от двете страни баланси. Сега тя е динамична, с тенденция за изостряне. Тя вече не е под същия контрол, защото и светът вече не е двуполюсен.“ Изострените отношения между Лондон и Москва например могат да доведат дори и до реални сблъсъци" смята дипломатът.

„Говорим за възможност от сблъсък, не е задължително да става дума за война на територията на някоя от двете страни, а за инцидент на територията на Сирия например, където Русия и западната коалиция практически си противостоят“, добави бившият зам.-външен министър. 

По думите му в отношенията между Кремъл и Запада все повече се натрупват се епизоди, които се сумират в една крайно негативна тенденция на изостряне на напрежението и влизане в една безкрайна спирала на конфронтация, която не очертава никакви позитивни перспективи.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"