Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Първата ефективна присъда за тероризъм започна да тече в България


Сподели:
16 Март 2018, Петък

Изпълнява се първата ефективна присъда за тероризъм по дело на Специализираната прокуратура, съобщиха от Спецпрокуратурата.
На 14 март 2018 г. роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев бе преведен в Софийския затвор. Той ще изтърпи наказание от 2 години и шест месеца лишаване от свобода. Това наказание бе постановено от Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция и не бе обжалвано от подсъдимия пред Върховния касационен съд.

Апелативните съдии приеха тезата на Специализираната прокуратура и представените от обвинението доказателства за това, че от 04 юли 2016 г. до 19 септември 2016 г. Захариев се е обучавал в България в боравене с огнестрелни оръжия. Той е изучавал и автомат "Калашников", с цел да участва в терористични действия. Намален бе срокът на наказанието. На 5 юни 2017 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд наложи на Захариев 4-годишна ефективна присъда.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура с участието на служители от ДАНС, ГДБОП и СДВР.

Според събраните доказателства през 2013 г. Захариев посетил Сирия с намерение да се влее в терористична групировка, но не бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и град Хатай, Турция.

Захариев поддържал фейсбук контакт с лице с инициали "ST", който прехвърлял хора от Турция в Сирия. В покрайнините на Хатай Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък.

След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в местни стрелкови клубове.

Според експертиза на преносимия му компютър, че в него имало файлове, които пропагандират: "...нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие".

Експертите открили и информация, според която след падането на режима на Асад "...могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост...".


Източник: news.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"