Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Първата ефективна присъда за тероризъм започна да тече в България


Сподели:
16 Март 2018, Петък

Изпълнява се първата ефективна присъда за тероризъм по дело на Специализираната прокуратура, съобщиха от Спецпрокуратурата.
На 14 март 2018 г. роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев бе преведен в Софийския затвор. Той ще изтърпи наказание от 2 години и шест месеца лишаване от свобода. Това наказание бе постановено от Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция и не бе обжалвано от подсъдимия пред Върховния касационен съд.

Апелативните съдии приеха тезата на Специализираната прокуратура и представените от обвинението доказателства за това, че от 04 юли 2016 г. до 19 септември 2016 г. Захариев се е обучавал в България в боравене с огнестрелни оръжия. Той е изучавал и автомат "Калашников", с цел да участва в терористични действия. Намален бе срокът на наказанието. На 5 юни 2017 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд наложи на Захариев 4-годишна ефективна присъда.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура с участието на служители от ДАНС, ГДБОП и СДВР.

Според събраните доказателства през 2013 г. Захариев посетил Сирия с намерение да се влее в терористична групировка, но не бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и град Хатай, Турция.

Захариев поддържал фейсбук контакт с лице с инициали "ST", който прехвърлял хора от Турция в Сирия. В покрайнините на Хатай Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък.

След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в местни стрелкови клубове.

Според експертиза на преносимия му компютър, че в него имало файлове, които пропагандират: "...нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие".

Експертите открили и информация, според която след падането на режима на Асад "...могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост...".


Източник: news.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Случаят Желяз Андреев и режимът за екстрадиция в САЩ

Защо Лондон не ратифицира Истанбулската конвенция

Бойко Борисов категоричен: Държавата ще защити Желяз Андреев!

Америка за Пеевски

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името