Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

КНСБ подкрепя преразглеждането на директивата за командировани работници


Сподели:
16 Март 2018, Петък

Преразглеждането на директивата за командированите работници ще увеличи доходите на много европейци, включително и на българските граждани, които работят зад граница, гласи становище на КНСБ по повод последната седма тристранна среща на Съвета на министрите по труда на страните-членки на ЕС, където се постигна политическо споразумение относно преразглеждането на документа.
Промените са с положителен знак, защото уреждат принципа на равното възнаграждение, определено в приемащата държава-членка, както и спазването на всички колективни трудови договори, включително общоприложимите такива, които често се случват на ниво бранш, както и задължителното възстановяване на пътни, в случай на неистинско командироване, коментира КНСБ.

КНСБ допълва, че винаги е настоявала командированите работници в рамките на предоставяне на услуги да имат гарантирани следните права в директивата: равно възнаграждение на командирования работник за еднакъв труд с колегата му в страната-домакин; зачитане на общоприложимите колективни трудови договори в страната-домакин; разумен срок за командироване, след който правилата на приемащата държава следва да се прилагат изцяло за командирования работник; въвеждане на съответстваща с Директивата правна уредба;

От друга страна КНСБ и Европейската конфедерация на профсъюзите намират изключването на пътния транспорт от новата директива до приемането на специално законодателство за недостатък. Някои постижения, като например задължителното изплащане на добавки, например дневни, биха разграничили шофьорите в автомобилния транспорт от останалите командировани работници.

КНСБ отчита политическия консенсус около директивата като успех на двегодишните си усилия, заедно с ЕКП за промяна на нормативната уредба към справедливо заплащане на работниците зад граница.
"Най-накрая командированите работници могат да имат гаранция за равно заплащане и по-добра защита", коментира Лука Визентини, генерален секретар на ЕКП.

Предстоящата стъпка пред българското председателство на Съвета на ЕС е да получи мандат от КОРЕПЕР, за да продължат преговорите. След като бъде получен този мандат, ще продължат и други технически и правни действия, за да се финализира текстът, който ще трябва да бъде потвърден от Европейския парламент през май-юни 2018 г.

КНСБ призовава българските евродепутати и нашето правителство да одобрят споразумението за промени в Директивата за командированите работници от началото на месец март 2018г., с което се осигурява пълно равно заплащане и защита на командированите работници в Европа.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Вучич се похвали: Задминахме България, ще догоним Румъния и Унгария

Д-р Дечо Дечев: Хората загубиха доверие в НЗОК