Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нямаме ефективно законодателство за преследване и дебнене.


Сподели:
16 Март 2018, Петък

Необходимо е въвеждането на нови наказателни състави, които към настоящия момент не въвеждат деяния, свързани с темата на насилието в престъпление. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на форум на тема "Сигурно бъдеще за жените - сигурно бъдеще за всички". Цачева коментира, че всяка промяна в НК трябва да бъде много добре обмислена и подкрепена от гражданското общество като се държи сметка за основните конституционни принципи.
Данните от изследването, направено от съдебната практика на 10 окръжни съдилища за 2014 г. за извършени умишлени убийства и опити за убийство на жени, сочат следното:
В 91% от случаите убийствата са извършени от мъже, 7% при съучастие на мъже и жени и само 2% при убийства извършени от жени.
В 35% от случаите убийствата и опитите са убийства на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор, в 25% - от брат, внук или друг близък роднина мъж, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от непознат мъж.
"Оттук изводът е, че случаите на домашното насилие трябва да залегнат и да бъдат в центъра на вниманието ни, когато се пристъпва към нови законодателни промени", заяви Цачева. Така в НК се предвижда допълване на квалификационните състави на убийството и телесните повреди с цел инкрииминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота и здравето на лицата.

Цачева коментира, че е необходимо в НК да се даде гаранция за по- тежко наказание на физическото насилие, извършвано от партньори на жените, независимо дали става въпрос за брак или фактическо съжителство.

"Установено е, че към момента действащото законодателство не осигурява необходимата защита и санкции спрямо извършителите на престъплението преследване или дебнене, каквото съществува в по- голямата част от европейските държави, а също така по техни изследвания тенденция за въздигане на преследването като деяние, се наблюдава и в други европейски държави, които не разполагат с такъв състав в наказателните си закони", поясни Цачева.

По думите ѝ у нас не се преследва по наказателен път и психическото насилие като самостоятелна форма на насилие. Така психическото насилие може да има различни проявления вербално насилие- заплахи , засилване, използване на обидни епитети и определения, публично унижаване. На второ място изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за нейна самостоятелна изява. На трето място лишаване на жертвата от средства за издръжка. "Подобни деяния оставят траен белег върху цялостния живот не само на жертвата, но и съжителстващи с нея лица обикновено деца", каза още тя.

По отношение на принудителните бракове правосъдният министър посочи, че сега действащите текстове не обхващат всички проявления на това престъпление. Визират се случаите, в които лицата напускат страната, за да сключат принудителен брак. Цачева заключи, че значителна част от българското общество счита, че проблемите на домашното насилие е личен, семеен въпрос. Цачева посочи, че се обмисля промяна в характера на някои престъпления в такива, които се преследват от общ характер вместо такива, които се преследват по тъжба.

Важни са промените и в давността, които да гарантират достатъчни срокове. Регламентират се и допълнителни мерки за засилена защита на пострадалия. Сред мерките са незабавно информиране на жертвата в случаите, когато насилникът бъде пуснат на свобода временно или окончателно, наблюдаващият прокурор ще може да възлага на МВР да изготвя оценка на риска за повторно престъпление.
Цачева посочи, че сигурността на жените безспорно е гаранция за сигурност на всички.

Стана ясно още, че СЗО счита, че домашното насилие трябва да се квалифицира като епидемия. В световен план 40% от убийствата на жени са извършени от техните партньори. У нас през миналата година са издадени 2 432 заповеди за защита от домашно насилие, като най-големият брой на издадените заповеди са от Пловдивския апелативен район.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"