Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Цачева коментира битовата престъпност и нейната сестра е жертва на грабеж


Сподели:
16 Март 2018, Петък

"Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и правната комисия отново да се преценят тези становища", коментира правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева коментира и искането за промени на закона в частта за неизбежната самоотбрана с разказ как крадци са влизали в дома на сестрата й, "сестра ми е с две малки деца. Те обаче не бяха в дома си. След това беше просто ужас. В психологически план никой не може да остави без коментар подобни деяния, но нека да не бързаме кампанийно да преработваме закона".

За казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството, не смята, че е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите. "В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени" и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.
"Съставена е работа група към Министерството на правосъдието", уточни Цачева, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Припомняме, през последната седмица въпросът с неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита.

На среща на МС, премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана.
Във връзка с предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор, които предизвикаха остри реакции и опасения в обществото, Цачева смята, че страховете са неоснователни.

"Законопроектът е предложен в изпълнение на анализ, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Това е текст, изработен от експерти от различни институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения", обясни правосъдният министър.

"Чл. 282 от НК трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се полагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", допълва Цачева, цитирайки доклад.

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот и от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние", обясни тя.

Цачева коментира ипротестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в държавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент".

"Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари", допълни тя.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"