Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Цачева коментира битовата престъпност и нейната сестра е жертва на грабеж


Сподели:
16 Март 2018, Петък

"Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и правната комисия отново да се преценят тези становища", коментира правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева коментира и искането за промени на закона в частта за неизбежната самоотбрана с разказ как крадци са влизали в дома на сестрата й, "сестра ми е с две малки деца. Те обаче не бяха в дома си. След това беше просто ужас. В психологически план никой не може да остави без коментар подобни деяния, но нека да не бързаме кампанийно да преработваме закона".

За казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството, не смята, че е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите. "В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени" и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.
"Съставена е работа група към Министерството на правосъдието", уточни Цачева, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Припомняме, през последната седмица въпросът с неизбежната самоотбрана стана една от най-коментираните теми в държавата. Конкретният повод за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха, който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред сградата на областната управа. По случая беше задържан д-р Иван Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив. Задържането на доктора предизвика бурни реакции в обществото, главно около текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самозащита.

На среща на МС, премиерът Бойко Борисов нареди да се създаде работна група, която да прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана.
Във връзка с предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор, които предизвикаха остри реакции и опасения в обществото, Цачева смята, че страховете са неоснователни.

"Законопроектът е предложен в изпълнение на анализ, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Това е текст, изработен от експерти от различни институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения", обясни правосъдният министър.

"Чл. 282 от НК трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се полагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", допълва Цачева, цитирайки доклад.

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот и от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние", обясни тя.

Цачева коментира ипротестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в държавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент".

"Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари", допълни тя.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор