Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция не е отменена


Сподели:
13 Март 2018, Вторник"Срещата за 26 март между Европейския съвет, ЕК и председателството с турския президент Реджеп Ердоган не е отменена". Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева пред БНР.

"Срещата ще е под формата на вечеря, на която ще се обсъдят отношенията ЕС - Турция и всички отворени въпроси, които съществуват. Не мисля, че е възможно с една среща да се решат всички отворени въпроси, но със сигурност доста дълго време не е имало такава среща - това е първа стъпка и съм убедена, че от нея ще има конкретни резултати.
Това няма да е формална среща. Там много ясно могат да се посочат проблемите, които от страна на ЕС виждаме в комуникацията, същото да направи и Турция. Считам, че тази среща може да бъде една от важните стъпки за нормализиране на отношенията, без да крием проблемите, които съществуват", обясни Захариева.

Относно оттеглянето на Истанбулската конвенция от ратификацията в парламента, Захариева припомни, че България подписа документа през март 2016 г. Тя е изненадана от това, че по време на тогавашното заседание на Министерски съвет никой не се е противопоставил. Преди евентуална ратифициране на конвенцията в България, трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени, заяви външният министър.

Тя даде пример с анализ, правен през 2014-2015 г. с участие на съдии, прокурори, юристи, не се налага промяна в Конституцията ни заради Истанбулската конвенция. Според основния закон, преди да се пристъпи към подписване и присъединяване, ако има нужда от изменение на Конституцията, ние сме длъжни да я изменим.

"Този анализ показва, че няма такава нужда. За да разсеем всички съмнения, че видите ли ще се наложи промяна и въвеждане на еднополови бракове - нещо, за което не става въпрос в тази конвенция. Нека да видим какво ще каже Конституционния съд. Обществото трябва да се успокои, за да може истинският дебат да започне преди да се внесе в парламента", каза Екатерина Захариева.

Относно критиките към България след визитата на патриарха на Русия Кирил у нас Захариева подчерта, че няма как българското външно министерство да коментира шоу-програми, колкото и абсурдни неща да се говорят в тях за България.

"Ние реагираме тогава, когато официални лица или техни говорители - и сме го правили два или три пъти досега с руския говорител на външното министерство, на подобаващото ниво. И щеше да бъде дипломатически гаф, ако българският външен министър беше реагирал на шоу-програма".

По повод евроинтеграцията за Западните Балкани, което е един от приоритетите на нашето председателство на ЕС и ще остане като фокус и по време на румънското европредседателство, Захариева заяви, че диалогът между Белград и Прищина е важен и за двете страни. "Това, че Косово не е призната, не означава, че ние трябва да оставим там "сиво петно на картата на Балканите", каза Захариева.

Белград и Прищина трябва да си свършат работата, а тя не е никак малко. Ние сме минали през този процес, знаем, че понякога реформите са скъпи и болезнени. "Но сме убедени, че всички тези реформи са за доброто на гражданите на съответната държава, която се стреми към членство. ЕС иска да внесе стабилност в Балканите", заяви Захариева.

Запазването на акцента върху евроинтеграцията на Западните Балкани и по време на румънското председателство означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България ще е във фокуса и по време на тяхното европредседателство. Приоритетите са стабилност, просперитет, сигурност в региона.

Има вече такива сигнали (за приемственост на тези приоритети - б.р.) и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС, каза Захариева.

"Надявам се, след обявяването на доклада на тема "Разширяване", което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, след което започване на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален", заяви Захариева.

На тристранната среща България - Румъния - Гърция в Букурещ имаше дебат и по Дунавската стратегия, каза Захариева и добави: "България е много активна и има традиция - ако има дунавска страна, да бъде председател и на Комитета по Дунавската стратегия. Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта - това да е техният приоритет на председателството".

На срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген. Приета е и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти, допълни Захариева. /news.bgВ категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът с Фейсбук се разраства! Зукърбърг е извикан да дава обяснения в британския парламент

Шефката на НАП вече е с над 4000 лв. заплата заради заслуги

Вигенин: ГЕРБ е на дъното, щом ни занимава с фейсбук постове

Илиан Василев: За милиардите несъбрани в данъци на НАП

Заради Истанбулската конвенция: и в Хърватия се карат

"Пирогов" повишава стандарта на персонала и заплатите с 300 лв
ЕВРОПА
ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto ЕС одобри сделката между гигантите Bayer и Monsanto

Жорди Санчес оттегли кандидатурата си за лидер на Каталуния Жорди Санчес оттегли кандидатурата си за лидер на Каталуния

Управляващата в Хърватия партия, член на ЕНП, се разцепи заради Истанбулската конвенция Управляващата в Хърватия партия, член на ЕНП, се разцепи заради Истанбулската конвенция

Заради убито от кола дете македонският правосъден министър подаде оставка Заради убито от кола дете македонският правосъден министър подаде оставка

ЕС може да отхвърли сделката за Брекзит ЕС може да отхвърли сделката за Брекзит