Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Общински съветник от Варна иска промени в Наказателния кодекс заради „крадливи изроди”


Сподели:
09 Март 2018, ПетъкТрябва да има законови промени, които да дадат възможност на населението да се самозащитава от „крадливи изроди”. Така варненският общински съветник Димитър Карбов (НФСБ) коментира случая със застреляния Жоро Плъха, според когото действията на пловдивския лекар д-р Иван Димитров са били нормална защитна реакция.

„Това е убийство на престъпник с 9 присъди, част от които са за взломни кражби, при които са присъствали собствениците и е използвана сила и хладни оръжия. Българите трябва да имат възможността да се защитят.

В закона трябва да бъдат посочени точните места и граници, в които човек да не бъде обвиняван, че е превишил самозащитата си . Когато говорим за собственост и конституционни права, става въпрос дори за нивите. Сега Наказателният кодекс дава възможност на адвокати като Марин Марковски да си играят със закона в светлината, в която им е необходима – защитавайки в едната ситуация убиеца, а в другата – потърпевшия”, коментира Карбов.

Според общинския съветник държавата не трябва да пречи на хората да се защитят, след като няма възможност да се справи с битовата престъпност. Той добави, че етносът на крадците няма значение.

„Има много българи, които се занимават с такива престъпления. По никакъв начин не ги оправдавам и не ги слагам в друга графа. Всички са под общ знаменател - без значение дали са българи, цигани, или други.

Режимът за притежаване на лично оръжие не трябва да бъде облекчаван, смята Карбов. Самият той има такова, но не знае дали би го използвал, ако попадне в същата ситуация като д-р Димитров.

„Не бих искал да съм на негово място. Не мога да кажа дали ще изкарам оръжие. Това е въпрос на мигновенна реакция, която всеки човек в различната ситуация би приложил”.


Източник: dariknews.bg

В категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция, твърди доклад

Жирардели: Придобих мажоритарния дял на „Юлен” през 2016 г.

Експерти: След глобата за газовия монопол – риск от дела срещу България

Четири сценария за Брекзит

Десислава Иванчева: В България няма да имаме справедливо решение на делото

Алекс Алексиев: Американците ще спрат и „Турски поток 2“, и „Северен поток 2“ !


НОВИНИТЕ
ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г. ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г.

Прокуратурата поиска арест за Ценко Чоков след снимките в ресторант Прокуратурата поиска арест за Ценко Чоков след снимките в ресторант

Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г. Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г.

Почина операторът на "Оркестър без име" Виктор Чичов Почина операторът на "Оркестър без име" Виктор Чичов

Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа
ЕВРОПА
ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г. ЕС реши: 37% по-малко емисии от новите коли до 2030 г.

Стефан Тафров: Сега е моментът европейските лидери да отправят послание към британците Стефан Тафров: Сега е моментът европейските лидери да отправят послание към британците

Четири сценария за Брекзит Четири сценария за Брекзит

Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа Анджей Дуда отмени текстове от спорната съдебна реформа

Споразумението за Брекзит ще се гласува между 14 и 18 януари, обяви Мей Споразумението за Брекзит ще се гласува между 14 и 18 януари, обяви Мей