Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Михаил Константинов: Българското общество е като оголен нерв и много скоро може да избухне в много неприятни последствия


Сподели:
07 Март 2018, Сряда

Интервю с проф. Михаил Константинов

Водещ: Ерозират ли властта кризите с убийството в Пловдив и продажбата на активите на ЧЕЗ? Следва анализът на проф. Михаил Константинов. Започваме със случая в Пловдив, който от 4 дни насам от местен прерасна национален. Убийството на крадец, извършено от д-р Иван Димитров, стана повод за протести в различни градове в страната и добави още налягане към и без това растящото от седмици насам напрежение. Този случай има няколко прочита – криминален, социален и политически. Тръгваме от криминалния. Не можем да кажем много, защото въпреки брифинга на прокуратура пуснатият с най-леката мярка за неотклонение „Подписка“ лекар започна да твърди обратното. Следователно, или докторът е бил неправомерно задържан за 4 дни и това, което твърди прокуратурата не е вярно, или около доктора има други скрити, по-сериозни съмнения за процеси, довели до убийството. Но пък тогава защо е пуснат? И така, от месеци насам сме изправени пред поредната заплетена история. На какво дължим такава епидемия?

Михаил Константинов: Преди всичко искам да припомня, че задържането или мярката за неотклонение по-общо, тя няма за цел да наказва някого, а да предотврати неговото бягство и укриване. Тъй като при д-р Иван Димитров от Пловдив изобщо няма хипотеза, че той ще иде да бяга някъде, ясно е, че неговото задържане е било излишно дълго. Може да го задържат за 24 часа и да му наложат по-лека мярка. Но това е, според мен, подробност, не е това най-важното. Ако трябва да бъдем точни, най-вероятно докторът е действал при условия на неизбежна самоотбрана. Проблемът, разбира се, е незаконното оръжие, но както се уточни, когато сте в състояние на неизбежна самоотбрана, няма значение какво е оръжието. Разбира се, само по себе си притежаването на незаконно оръжие се наказва. Така че аз очаквам в случая докторът да получи условна присъда за притежание на незаконно оръжие, което е факт, и да бъде освободен от отговорност за убийството, което е извършено в условието на неизбежна самоотбрана. Но както стана ясно, необходими са спешни промени в Наказателния кодекс. Започнаха и конкретни предложения да идват, така че аз смятам, че и това също ще реши проблема. Защото ние трябва да разширим механизма на неизбежната самоотбрана, което е абсолютно необходимо, то автоматично ще се окаже, че и този случай д-р Димитров влиза в разширения състав на неизбежната самоотбрана и той трябва да бъде освободен от отговорност. Тук има друго нещо важно – не могат рецидивисти с 9-10 присъди да се разхождат на свобода. В САЩ имат правило за трите удара – след трето престъпление в много щати влизат за 25 години затвор. Повтарям – 25 години. Тук трябва да се направи нещо подобно. Разбира се, 25 години може би са много – може примерно 10 години или нещо такова – да знаят рецидивистите, че нищо добро не ги чака.

Водещ: По-тревожното в случая е социалната реакция. Какво показва нагнетеното напрежение, излизането на протести, продължаването им?

Михаил Константинов: Това показва, че българският народ е изключително нервен и недоволен от това, което се случва. Аз даже направих едно такова сравнение – в момента българското общество е като оголен нерв. Той просто българинът не търпи вече никакъв фалш, с или без основание смята, че го лъжат, и това много скоро може да избухне в много неприятни последствия. Затова аз бих посъветвал властите да направят няколко неотложни мерки, за да потушат поне тези наличните огнища, които са създадени. Първо трябва незабавно да спрат с лъгането и мишкуването около Истанбулската конвенция. Тя трябва да бъде изтеглена от Народното събрание, включително от комисиите. Повтарям – изтеглена, а не натикана в някакво чекмедже и само да се чака тихомълком някак си да стане нещо. Просто тя се изтегля, както каза и премиерът. Той каза, че ще я изтегли, докато се получи съгласие в обществото. Ами нека да я изтегли. Тя не може да стои там и да се говори за изтегляне. Това е първо, значи трябва да спрат лъжите с тази конвенция. Второ, както казахме, разширяване на този механизъм за самоотбрана, бърз процес срещу д-р Димитров, и справедлива присъда, която да задоволи обществото и правните изисквания. Освен това, трябва да бъде много ясно, че в България има предприятия от национално значение и тяхното притежаване не може да стане така, че държавата да се прави, че ги няма. Както е ядрената енергетика – вие знаете, че ядрената енергетика е държавна, подобно нещо трябва да бъде и структуроопределящите предприятия, да има държавен контрол в тях. Случаят с ЧЕЗ показа какво трябва да се направи. Не може в стратегическо предприятие, което не само отговоря за 3 милиона потребители, но и за София – не че софиянци са особени хора. Вие ако спрете тока на София, изключите правителство и службите, държавата може да я водите за закрита. Значи, и за електроразпределителните дружества, и за  редица други такива предприятия със стратегическо значение държавата да си върне контрола. Защото не е вярно, че държавата винаги е лошото пале. Аз ще ви дам един много положителен пример. Аз работя в предприятие, което е почти изцяло държавно. Там нещата се развиват, смея да твърдя, много добре, то се управлява като добър стопанин, то печели, увеличава си оборота, хората, които работят, са доволни. Ето ви пример за това, как може няколко души да управляват едно голямо предприятие и то да се развива добре. Пак повтарям – почти изцяло държавно. Подобно нещо трябва да се случи и на други места. Вярно е, че в държавните предприятия се краде, но в крайна сметка за тези кражби трябва да се налагат строги закони. То, казах вече, за 3 престъпления или за 5 най-много да се лежи 10 години, и няма туй-онуй. Това се нарича „Законът за трите удара“ в САЩ. И като извършите престъпление, си влизате в затвора и изчезвате от очите на обществото за дълги години.

Водещ: Проф. Константинов, има ли опасност за улично правосъдие, за което вие отдавна предупреждавате?

Михаил Константинов: Има, разбира се. Хората са изключително изнервени. И аз откровено казвам – не препоръчвам на никакви крадци в момента да тършуват из домовете на хората, защото ще им се случат много лоши случки. Просто трябва да се престане с това толериране на една група хора срещу друга група. Ако искат да им дадат на малцинствата някакви пари отделно, да им издадат някакви карти безплатни, не може примерно в трамвая или автобуса една група хора да се вози без билети, влиза контрола и се прави, че не ги забелязва. Това просто е недопустимо. Ако тези хора са толкова безнадеждно бедни, нека държавата да им даде безплатни карти за возене, да си ги показват на контролата и всичко е наред. Но да глобявате българите, а да оставяте малцинствата да вилнеят по този начин е абсолютно недопустимо. Хората наистина ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще видят какво значи това нещо.

Водещ: А има ли опасност от продължителен междуетнически конфликт, при който да има и още пострадали?

Михаил Константинов: Напълно е възможно да се стигне до тук, защото пак повтарям, обществото е изключително настръхнало. Между впрочем, и самите малцинства са доста изнервени, защото може да им се случи случка. В момента трябва да се действа изключително внимателно, но решително. Трябва да се върне чувството за справедливост на хората. Чувството за справедливост и по-скоро липсата за чувство за справедливост разрушава едно общество, а не такива понятия абстрактни като колко точно сме богати и колко точно сме бедни. Ако всичко е справедливо, българинът знае и две, и двеста. Ако има несправедливост, няма никакво значение, че днес живеем по-добре от вчера. Чувството за справедливост винаги е влияело на обществата. Между впрочем, това нещо го има много ясно и на Запад. Там неравенството е чудовищно, хората го усещат, и виждате, и резултатите от изборите какви са, виждате какво се случва с Европейския съюз, виждате какво се случва със САЩ. Проблемът е световен, не само в България.

Водещ: Използва ли случаят в Пловдив за отвличане на вниманието от другите скандали в държавата, като продажбата на електроразпределителното дружество, като напрежението около Здравната каса, Истанбулската конвенция – нея пък къде я забравяме?

Михаил Константинов: Оказва се, че законът ни е бил пробит с тая продажба на ЧЕЗ. Колкото и да е странно, тя в момента може да се окаже напълно законна.

Водещ: И се очаква да бъде сключена. И се очаква сделката да се сключи до края на седмицата.

Михаил Константинов: Ние не знаем дали ще бъде сключена. Значи точно затова законът трябва да се провери. Предприятията със стратегическо значение да не могат да бъдат изцяло в частни ръце. Толкова е просто. Пак повтарям, ядрената енергетика – тя е на 100% държавата. Какво ще стане, ако спре АЕЦ-а? Тежка катастрофа с енергоснабдяването. Какво ще стане, ако се пробие енергопреносната мрежа, ако се скъсат далекопроводите? Същото нещо. Следователно държавата трябва да си отговаря, както за големите язовири и за много други неща, за републиканската пътна мрежа, за железопътната мрежа и за всички тези неща. Не може държавата да абдикира.

Водещ: Как оценявате действията на българското правителство?

Михаил Константинов: Действията в тези конфликти ли?

Водещ: Да.

Михаил Константинов: За съжаление, оценявам ги не особено високо. Ние изглежда се захласнахме по това колко сме велики в международното поле, което наистина там успехи има, но нека да не забравяме, че всичко за България се решава тук, на наша територия. И никакви международни успехи не могат да бъдат оправдани с фаловете, които правят в страната. Ако правителството не въведе бързи мерки, аз ви гарантирам, че ще падне и ще правим избори по никое време, които ще бъдат крайно вредни за страната.

Водещ: А защо?

Михаил Константинов: Защото сега точно си представете изборите. Първо си представяме кой идва. Най-вероятно никой нов не идва, но ние отново 4-5 месеца потапяме страната в хаос и в безсмислица. Вие виждате как лидерите в момента не решават нищо в Европа. Германските избори само закучиха положението. Италианските избори направиха същото. Френските избори изметоха френската политическа класа, но не виждам нещо да се е случило поне дотам. Така че, ако сме сигурни, че изборите ще ни оправят, окей. Но най-вероятно те ще продължат това патово състояние. В тази предизборна история хаосът ще продължи. Не е ясно, кой какво отговаря и т.н. Така че просто, как да ви кажа, да си налягаме парцалите, да си събираме ума и да не действаме като че ли чакаме някакво чудо да стане. Чудото, ако стане, ще бъде лошо чудо.

Водещ: Не са ли позакъснели малко във властта?

Михаил Константинов: То има една поговорка, по-добре късно, отколкото още по-късно. Да, има голям елемент на закъсняване, има силно влошаване на нещата, има чувство за безпомощност. Значи, просто властта за първи път действа разконцентрирано, хаотично, не се вижда кой държи кормилото. Това нещо трябва да се прекрати, защото наистина тогава изходът е избори, но аз не виждам в момента, колега, нищо. И проучванията, които текат в момента, и всичко останало означава…показва се едно повтаряне на сегашната конфигурация. Ето, ще повтаряме, за какво да губим 5 месеца още. Ние нямаме за кога да ги губим тези месеци.

Водещ: Дали не ни очакват избори до дупка?

Михаил Константинов: То догодина има два национални избора.

Водещ: Не, не, парламентарни?

Михаил Константинов: Да, казвам ви догодина, защото чисто теоретично могат да се случат догодина два вида избори, защото това се прави по различните държави. Ние вече сме го правили два пъти, да се проведат местни и европейски, но може към тях да прибавим и национални избори. Ще поживеем и ще видим. Аз все още разчитам на някакъв остатъчен акъл в политици и наистина за самосъхранение, защото ние не знаем дали едно сриване на политическата ситуация в България, няма да доведе до неща, крайно неприятни и нежелателни, които излизат извън рамките на нормалната политика. Аз давам винаги за пример, четете „История на френската революция“. Много полезна книга.

Водещ: В смисъл, какво може да се случи, като имате предвид и историята на Френската революция? Гилотина едва ли ще сложим, тогава? Михаил Константинов: Да, до гилотината няма да стигнем. Но тогава, след Френската революция се извършват наистина унищожаване на предишната политическа класа. Тя просто изчезва. Подобно нещо настъпва след преврата, 1917 г. в Русия.

Водещ: И след 1944 г. у нас.

Михаил Константинов: Цяла една прослойка е унищожена. Това нещо за никого не е добро – и за прослойката, която ще изчезне, ще загуби не само парите си, някои ще загубят и главите си даже сигурно, нито пък хаосът и нещастието, които ще последват. Така че всички и в Европа, и в света трябва да разберат какво става, да действат разумно и аз, пак повтарям, разчитам на мъдростта на българския народ. Но ако властите продължат буквално още една седмица да туткат и да се мотаят, ще им се случи точно това, за което говорим.

Цоня Събчева


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"