Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Патриарх Кирил: Без българско православие нямаше да има и руско православие


Сподели:
02 Март 2018, Петък

Руският патриapх Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение.

След посрещането на летище София делегацията на руския патриарх Кирил се отправи към Светия синод. Двамата патриарси отслужиха молебен в синодалния параклис "Свети цар Борис". Без българско православие нямаше да има и руско православие, заяви в словото си руският патриарх. "Православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква", заяви в приветствието си патриарх Неофит.

След молебена в приемния салон на Синодната палата се състоя среща на българския патриарх Неофит и Св. Синод  с руския патриарх Кирил, Волоколамския митрополит Иларион и Солнечногорския архиепископ Сергий.

"Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество, заяви в словото си руският патриарх. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. Дата много важна и за нашите църкви и народи - 140 г. от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква. И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в Св. Православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България", заяви руският патриарх Кирил.

Патриарх Неофит приветства госта си с думите: "В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква... Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви", каза патриарх Нефит в словото си към скъпия си гост.

Днес делегацията на Руския патриарх замина за Стара Загора, където утре ще се състои кулминацията на държавните чествания по повод 140-та годишнина от освобождението на Отечеството ни, съобщава в сайта си Българската патриаршия.


Източник: glasove.bg

В категории: Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Белгия: Засега процесът за присъединяване на Турция към ЕС не е реалистичен

Младен Маринов: Все още не е обсъждано конкретно име за главен секретар на МВР

След Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат обект на същите имиграционни закони като тези от останалия свят

Емил Радев: Европа трябва да бъде лидер в цифровата революция

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост


НОВИНИТЕ
Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия

Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Русия провежда мащабни военни учения в Черно море Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна