Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите обекти


Сподели:
28 Февруари 2018, СрядаКрепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей - Велико Търново имат най-много посетители за изминалата година сред големите градове със значими обекти на историческото наследство, показват данни, предоставени от музеите на "Дневник". Класацията обхваща регионалните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив - и къщите-музеи в Стария град, управлявани от института "Старинен Пловдив". От Регионалния исторически музей в Шумен, който стопанисва резерватите Плиска и Мадара, не отговориха на запитването на "Дневник".


Класацията не включва големите националните институции, базирани в София. Но с близо 441 посещения търновските експозиции са


по-популярни дори от тези на Националния исторически музей.


РИМ-Велико Търново управлява 26 обекта, сред които крепостите Царевец и Трапезица и редица църкви и къщи-музеи в града и с. Арбанаси. Сред тях по популярност води Царевец с впечатляващите 234 хиляди посетители, следван от църквата "Рождество Христово" в Арбанаси, новоизграденият мултимедиен посетителски център в Търново и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Седем от обектите не са били отворени за публиката през изминалата година, а най-малко популярен - с под 500 туристи - е античният римски град Никополис ад Иструм на север от града. Той бе един от обектите, развити по оперативната програма "Регионално развитие" и се сочеше като положителен пример за реставрация. Отворен е е обаче единствено през пролетно-летния сезон. Хълмът Трапезица, който също бе отворен за посещения наскоро, е привлякъл 8 хиляди души.

Посещенията в РИМ-Търново са се повишили с около 6% спрямо 2016 г., като най-значителен е ръстът на на чуждестранните туристи - 26%. Обектите през 2016 г. са били посетени от 180 хил. чужденци, сочи статистиката на музея.

Бъдещата столица на културата Пловдив

следва Търново по популярност, която се дължи основно на музеите в стария град и римското наследство на града. Античният театър, римският стадион, малката базилика, Балабанова къща, Хиндилиянова къща, експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Къщите на Недкович и Клианти, както и Старинна аптека "Хипократ" са имали точно 270 001 гости през 2017 г., показват данни на туристическия информационен център и общински културен институт "Старинен Пловдив", който ги управлява.


От тях 113 293 са били чужденци, където отново има сериозен ръст спрямо 2016 г. - близо 60%. Регионалният исторически музей в Пловдив е бил посетен от 28 хиляди души, повечето българи. Ако към музеите на културно-историческа тематика в града се причисли и етнографският, общо посетилите трите института през годината стават 370 хиляди души. Ръстът спрямо 2016 г. е 22% за всички музеи и галерии в Пловдив.


Във Варна близо половината от посетителите са чужденци

137 хил. души са минали през обектите на археологическия музей в града: 27 хил. в централната експозиция, 87 хил. на скалния Аладжа манастир и близо 22 хиляди на Римските терми. Любопитното е, че много голяма част от посетителите са чужденци - над 62 хил. души. Следващ по посетители е Регионалният исторически музей в София, чиито два филиала - Музей за история на София и подземното ниво на базиликата "Света София", са регистрирали съответно 60 и 33 хиляди посещения.

Екомузеят с аквариум в Русе, открит през 2014 г. е най-популярният на територията на града за изминалата година. Експозицията разказва за живота по поречието на Дунав и през залите му, където има и аквариум с риби, са преминали 18 хиляди души - с 4 хиляди повече от посещенията във включените в ЮНЕСКО Ивановски скални църкви, също под шапката на Регионален исторически музей - Русе. Екомузеят е предпочитан от учениците - над 7 хиляди, докато църквите са популярни предимно сред международните гости, пишат от музея. Следващи по интерес са средновековният град Червен, историческата експозиция, Пантеонът на възрожденците, музеят на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост "Сексагинта Приста". Сред туристите в цялост има 8% спад, което според музея представлява връщане към нормалните нива след интереса към новите експозиции през последните години.

Обратно на морето, в Бургас 22 хиляди посещения са имали eтнографския, археологическия и историческия музей на града, обединени в Регионален исторически музей - Бургас. 6000 от тях са за изложбата "Живи тропически пеперуди", която се провежда за четвърта година. За три месеца през изминалата година музеят беше затворен.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"