Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Сърбия ще финансира медии на български за малцинството


Сподели:
23 Февруари 2018, Петък

Сърбия ще финансира медии на български за малцинството. Ще бъде подновено изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката

Българското национално малцинство е бил един от акцентите при разговорите на президента Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич, който е на посещение у нас.

Високо оценяваме последните промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства и цялата дейност, която имаме на високо държавно равнище, каза президентът Румен Радев на пресконференция със сръбския си колега. 

Трябват още усилия обаче тази дейност и този прогрес в законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и там да имаме резултати, отбеляза президентът Радев.

Двамата държавни глави са обсъдили липсата на достатъчно инвестиции, ниската трудова заетост в регионите, където живее българското малцинство. Те са отчели, че в тези региони има и недостатъчен достъп до здравни и социални услуги, достъп до обучение и медии на майчин език.

Радев благодари на президента Вучич за приетия конкретен ангажимент за решаване на проблема с медии на български език. Амбицирани сме да продължим в най-скоро време изтеклото споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката, където можем да постигнем много заедно.

Най-важното е, че по всички тези въпроси, засягащи нашето национално малцинство, имаме твърдата решимост да работим по единствено правилния път - заедно, в сътрудничество между двете държави, двете правителства, каза Румен Радев. Прогресът, който ще отбележим в тази насока, ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство, и един от критериите и за перспективата на Сърбия за членство в ЕС, добави Радев.

Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото, и да дадем ясен знак, че нашите две държави гледат заедно напред в бъдещето, каза Румен Радев.


Източник: dir,bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бългapия я oчaĸвaт гoлeми бaнĸoви cдeлĸи в cлeдвaщитe 3 гoдини

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

Любомир Кючуков: Сегашната ситуация между Русия и Запада е по-тежка, отколкото през Студената война

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Цветанов: Ще обсъдим сделката за ЧЕЗ на КСНС при Радев на 24 април

Русия не намира верния тон към България, смята Вигенин