Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС


Сподели:
22 Февруари 2018, Четвъртък

Бежанската криза остава едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС. Това отчетоха от Центъра за изследване на отбраната и сигурността по време на пресконференция на тема: "Миграцията в Европа голямото разминаване между политици и граждани".

Ангел Найденов коментира, че един от основните рискови е натискът върху социалните системи, защото идващите мигранти не работят. Оказва се, че те проучват социалните системи на страните и се насочват там, където издръжката им е по-голяма. Значителна част от тях не приемат европейските норми и отхвърлят върховенството на закона, което поставя риска към сигурността на ЕС.

Едно от предложенията на института е издръжката на бежанците да бъде сведена до нивата на социалните плащания в съответните държави - минимална работна заплата и минимална пенсия, тъй като не може издръжката да надвишава плащанията за собствените граждани. Ангел Найденов констатира, че издръжката на един бежанец у нас варира от 300 до 800 лв. и на практика не е ясно колко струва.

Найденов е категоричен, че позицията на България като председател на Съвета на ЕС е много важна. Той застъпи необходимостта да бъде отхвърлена досегашната политика, прилагана от ЕС, на квотно разпределение на бежанците. По думите му ЕК трябва да предложи нов механизъм. "Има нужда от нова обща политика", категоричен бе Найденов. По думите му тя трябва да балансира интересите на различните държави.

Задължителен елемент от нея е отхвърлянето на каквото и да било незаконното преминаване на границите и 100% гарантиране на непреминаването на границите на ЕС.

Разработването на единен статут както по отношение на получаване на право на убежище, така и по отношение на отказите в различните държави, ускоряване на процедурите по предоставяне на окончателен отказ и екстрадиция. Разширяване на обхвата на екстрадираните лица.

Осигуряване на върховенството над закона над религиозните и културните норми, защото обратната страна на закона е Шериатът. Найденов подчерта, че е необходимо увеличаване на финансовата, техническата и кадровата помощ от страна на Фронтекс. Предоставяне на повече права и възможности на граничните служители.

Необходимо е и изграждане на центрове за бежанци и лагери за мигранти в страните в близост до военните конфликти, което ще опосредства по-бързото връщане в районите, които пораждат съответните потоци. Найденов настоя и за категорично отстояване на българските предложения и позиции в рамките на европейския дебат.

Между 5 и 7 хиляди бойци са влезли на територията на ЕС. Всеки един от тях е потенциален терорист и потенциален убиец на хора, които нищо не подозират.

Друг риск, който отчетоха от Центъра е превръщането на миграцията в инструмент за инфлитриране създаването на спящи клетки от бойци на територията на ЕС.

Найденов настоя, че все пак вратата трябва да остане отворена за политически преследваните и бягащите от ужаса на войната със съответните законни документи.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна " Извънредно: "Още днес обявяват грипна ваканция във Варна "

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"