Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мигрена – ето защо не трябва да се подценява проблема!


Сподели:
23 Февруари 2018, Петък

Мигрена – днес ще разгледаме някои основни неща, свързани с нея

Болки в главата. Един от първите симптоми на много заболявания. Но има заболяване, за което е основното проявление: продължително, изтощително, понякога почти непоносимо главоболие. Това е мигрена.

Тази болест е известна на лекарите повече от 3 000 години, но нейните причини все още не са напълно открити. От всички живи същества, само човек страда от мигрена. Мигрената е по-често срещана при хора, които са склонни да страдат от депресивни състояния, които са силно емоционално възбудими, без психологическа резистентност към стреса.
Името „мигрена“ е френско, но още римският лекар Гален (II век преди новата ера) говори за това състояние.
Наистина, болката при мигрената възниква предимно в едната половина на главата, но след това може да се разпространи в другата.

Любопитно!
Днес повече от 80% от хората страдат от различни видове главоболие, но не всички от тях го считат за болест и не се обръщат към лекарите.
Разбира се, не всяко главоболие е мигрена. Лекарите разграничават два типа главоболие: болки в главата, които са двустранни, стягащи и болки – пулсиращи, локализирани от едната страна.

Какви теории има за появата на това заболяване?
Мигрената, или по-скоро, предразположението към нея, може да се наследи генетично. Повечето учени смятат, че тази болест е по наследство и се предава по майчината линия.
Обикновено първите признаци на заболяване се появяват по време на пубертета. При жените се наблюдава 3-4 пъти по-често, отколкото при мъжете, а мигренозните атаки често се свързват и с менструалния цикъл. В повечето случаи мигрената се среща при млади хора – до 30 години. Това се среща и при деца (има случаи на заболяване на петгодишна възраст).

Колко често човек има пристъпи на мигрена?
Интензитетът и честотата на пристъпите до голяма степен зависят от обстоятелствата в живота на човека.
Ако всичко е наред, тогава пристъпите са рядкост. Стресът, физическото и емоционалното претоварване предизвикват мигрена. Мигрената, като правило, не причинява усложнения, не представлява заплаха за живота и не води до пълна загуба на способност за работа. Това просто нарушава живота на човека.

Как точно протича мигрената?
Тя има три етапа. Обикновено няколко часа или дори дни преди фазата на болката, човек е със следните симптоми: бледност, апатия, сънливост, прозяване, гадене.
После преди атаката, мигновени, мигащи, зигзагови ленти се появяват пред очите. Тогава има остро главоболие, което продължава от няколко до 15-20 часа. Обикновено по време на пристъп на мигрена човек не понася ярка светлина, силен звук, губи апетит, той е с гадене, понякога повръщане, подуване на лицето, усеща гръдна болка, студени тръпки. И накрая, след атаката идва третият етап – продължителен сън.


Източник: zdrave.ws

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Нервна система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бългapия я oчaĸвaт гoлeми бaнĸoви cдeлĸи в cлeдвaщитe 3 гoдини

Нагласени ли са обществените поръчки в БДЖ?

Любомир Кючуков: Сегашната ситуация между Русия и Запада е по-тежка, отколкото през Студената война

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Цветанов: Ще обсъдим сделката за ЧЕЗ на КСНС при Радев на 24 април

Русия не намира верния тон към България, смята Вигенин
ЕВРОПА
Изборите за Европейски парламент насрочени за 23-26 май 2019 г. Изборите за Европейски парламент насрочени за 23-26 май 2019 г.

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Монументът Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск Монументът Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск

ЕС призовава за увеличена добавена стойност на общата селскостопанска политика ЕС призовава за увеличена добавена стойност на общата селскостопанска политика

Ердоган се закани на европейските лидери за срещата във Варна Ердоган се закани на европейските лидери за срещата във Варна