Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мигрена – ето защо не трябва да се подценява проблема!


Сподели:
23 Февруари 2018, Петък

Мигрена – днес ще разгледаме някои основни неща, свързани с нея

Болки в главата. Един от първите симптоми на много заболявания. Но има заболяване, за което е основното проявление: продължително, изтощително, понякога почти непоносимо главоболие. Това е мигрена.

Тази болест е известна на лекарите повече от 3 000 години, но нейните причини все още не са напълно открити. От всички живи същества, само човек страда от мигрена. Мигрената е по-често срещана при хора, които са склонни да страдат от депресивни състояния, които са силно емоционално възбудими, без психологическа резистентност към стреса.
Името „мигрена“ е френско, но още римският лекар Гален (II век преди новата ера) говори за това състояние.
Наистина, болката при мигрената възниква предимно в едната половина на главата, но след това може да се разпространи в другата.

Любопитно!
Днес повече от 80% от хората страдат от различни видове главоболие, но не всички от тях го считат за болест и не се обръщат към лекарите.
Разбира се, не всяко главоболие е мигрена. Лекарите разграничават два типа главоболие: болки в главата, които са двустранни, стягащи и болки – пулсиращи, локализирани от едната страна.

Какви теории има за появата на това заболяване?
Мигрената, или по-скоро, предразположението към нея, може да се наследи генетично. Повечето учени смятат, че тази болест е по наследство и се предава по майчината линия.
Обикновено първите признаци на заболяване се появяват по време на пубертета. При жените се наблюдава 3-4 пъти по-често, отколкото при мъжете, а мигренозните атаки често се свързват и с менструалния цикъл. В повечето случаи мигрената се среща при млади хора – до 30 години. Това се среща и при деца (има случаи на заболяване на петгодишна възраст).

Колко често човек има пристъпи на мигрена?
Интензитетът и честотата на пристъпите до голяма степен зависят от обстоятелствата в живота на човека.
Ако всичко е наред, тогава пристъпите са рядкост. Стресът, физическото и емоционалното претоварване предизвикват мигрена. Мигрената, като правило, не причинява усложнения, не представлява заплаха за живота и не води до пълна загуба на способност за работа. Това просто нарушава живота на човека.

Как точно протича мигрената?
Тя има три етапа. Обикновено няколко часа или дори дни преди фазата на болката, човек е със следните симптоми: бледност, апатия, сънливост, прозяване, гадене.
После преди атаката, мигновени, мигащи, зигзагови ленти се появяват пред очите. Тогава има остро главоболие, което продължава от няколко до 15-20 часа. Обикновено по време на пристъп на мигрена човек не понася ярка светлина, силен звук, губи апетит, той е с гадене, понякога повръщане, подуване на лицето, усеща гръдна болка, студени тръпки. И накрая, след атаката идва третият етап – продължителен сън.


Източник: zdrave.ws

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ, Нервна система

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Огнян Минчев: Българският национален интерес изисква да водим балансирана политика спрямо Унгария

Екоминистърът: Отговорността за чистия въздух е основно на общините

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Плащаме за здраве повече, получаваме по-малко

МВР синдикатите не дават 100 дни толеранс на Маринов


НОВИНИТЕ
Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери

От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ

Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания 136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания

Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език
ЕВРОПА
Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

Черна гора връща доброволната военна служба Черна гора връща доброволната военна служба

ЕК: Фронтекс да охранява граници и без съгласието на съответната страна ЕК: Фронтекс да охранява граници и без съгласието на съответната страна

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Brexit Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Brexit

Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има Мей: Втори референдум за Брекзит няма да има