Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС


Сподели:
22 Февруари 2018, Четвъртък

Съдът на Европейския съюз реши днес, че Полша не е успяла да спази европейските стандарти за качеството на въздуха, предаде "Ройтерс".

Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.


През декември 2015 г. Европейската комисия даде Полша на съд заради бавния й отговор в решаването на проблема с лошото качество на въздуха, причина за което е масовото използване на дърва за огрев в домовете.


Според съда определените норми за регулиране на замърсителите на въздуха са били "постоянно превишавани". Въздухът в страната съдържа твърде много фини прахови частици PM10, които могат да навредят на здравето, ако бъдат вдишвани.


Полша не само е превишила ежедневните стойности на замърсяване в 35 от общо 46 "зони за оценка на качество на въздуха", но девет от тези зони не са издържали проверката на годишния позволен лимит, допълва съдът.


"Оттук следва, че установените превишения следва да се разглеждат като трайна тенденция", обяви съдът в решението си. Той също така отбеляза, че мерките, които Полша е планирала, за да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в съответствие с европейските стандарти едва между 2020 и 2024 г.


Доводът на Полша, че финансово-икономическото й състояние не позволява европейското право да бъде приложено по-рано, "сам по себе си не може да оправдае толкова късно изпълнение на крайните срокове за прекратяване на тези превишения", посочи съдът, цитиран от ДПА и БТА.


През април 2017 г. България бе осъдена по подобни обвинения въпреки натиска от страна на еврокомисията върху страните да намалят замърсителите.


Миналия месец Европейската комисия предупреди девет други държави членки, сред които Германия и Великобритания, че и за тях може да последват съдебни действия, ако не представят "допълнителни надеждни, навременни и ефективни мерки". Според говорител на комисията всички те са предоставили информация, която предстои да бъде анализирана.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Илиана Раева защити Славея заради скандала с майките: Долу ръцете от дъщеря ми! Употребихте ли всички клетви към семейството ми?!

Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и веднага ще си подавам оставката, за да сте спокойни

Папа Франциск: Не можете да отхвърляте мигрантите, които пристигат. Популизмът не решава нещата

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания