Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Д-р Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни Шенген и еврозоната


Сподели:
22 Февруари 2018, Четвъртък


Имаме тотално разминаване между политическия елит, между дневния ред на обществото и задачите пред България в момента, допълни политологът.


В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на ЕС, а вече и в световен мащаб. Това каза политологът Калоян Методиев.

По всички възможни статистики се равняваме с африканските държави, което е достатъчен повод да сме притеснени като общество и като държава, че нещо не е наред, че не се развиваме в правилната посока, че не се развиваме въобще. Аз направо съм учуден от това, което се случва в последните седмици, защото при тази затънала в проблеми държава ние се занимаваме с дебат по Втората световна война, оправяме Западните Балкани, които си имат своите проблеми, но очевидно и там имат по-малко от нашите, правим парламентарни комисии за разследване на процеса срещу Васил Левски… все такива безумни идеи, които не отговарят на реалностите, на потребностите на обществото, на държавата и на това, което се случва в България. Имаме тотално разминаване между политическия елит, между дневния ред на обществото и задачите пред България в момента.

Политическият елит трябва да води и да налага приоритети по отношение на важните неща, по които изостанахме, каза Методиев. Според него Българското европредседателство се е оказало много вредно за българското управление:

То насочи вниманието към България в изключително негативен контекст в цяла Европа. Няма държава, в която да не излизат публикации – корупция, организирана престъпност, нереформирана държава, мръсотия и каквото се сетите. Дори да имаше добро желание някъде да ни приемат в Шенген и еврозоната, визирам основно Бавария, Холандия, където правителствата са против приемането ни в тези формати, те няма как при това обществено мнение в момента да го направят, защото ще бъдат подложени на вътрешни проблеми, критики и медийна вълна. Председателството изигра още по-лоша роля за управлението по отношение на приоритетите Шенген и еврозона, отколкото да ни приближи към тях.

Калоян Методиев коментира и полемиката между президент и премиер и намесването на името на Делян Пеевски и евентуални негови връзки с Бойко Борисов: Доверие в институциите почти няма. Получава се един омагьосан кръг. В момента не виждам как ще излезем. Може би наистина президентът, ако има още нещо, което трябва да каже по въпроса, той трябва да го направи, защото очевидно от Бойко Борисов отговор няма да получи. Президентът е натоварен с огромна отговорност и с огромен кредит. Той е получил едни гласове и едно доверие, което в момента стои на кредит. Ако не се направи нещо и не се продължи нанякъде, ще бъде изчерпано.


Източник: еpicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Орбан: Няма да подпишем документ, който признава, насърчава и финансира миграцията

Путин за оръжието без аналог: Да се замислят онези с милитаристка риторика

Защо ще го бъде "Турски поток" през България, въпреки отчаяния натиск на Вашингтон

2018-а през погледа на социолозите - сблъскват ли се рекламираните успехи и реалността

България губи над 11 млрд. евро годишно заради корупция, твърди доклад

Жирардели: Придобих мажоритарния дял на „Юлен” през 2016 г.


НОВИНИТЕ
Интерпол обяви Ветко и Маринeла Арабаджиеви за издирване Интерпол обяви Ветко и Маринeла Арабаджиеви за издирване

Закриват министерството на европредседателството Закриват министерството на европредседателството

Варненец стана тенисист №1 в Европа при 16-годишните Варненец стана тенисист №1 в Европа при 16-годишните

Ангела Меркел ще получи наградата "Фулбрайт" Ангела Меркел ще получи наградата "Фулбрайт"

МВФ отпуска 3,9 милиарда долара помощ за Украйна МВФ отпуска 3,9 милиарда долара помощ за Украйна