Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кога е раждане? Кога аборт? Нови скандални АГ стандарти!


Сподели:
14 Февруари 2018, Сряда

Проектът за медицински стандарти скара юристи, медици и родителиЧаст от новия проект за медицински стандарт за "Акушерство и гинекология" скара лекари, юристи и родители. Той беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването след обществено обсъждане миналата седмица. В новата версия на стандарта е въведено следното понятие:

"Потенциална жизнеспособност на плода" е термин, който се въвежда за плод от бременност, постигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода, равно и над 700 грама, и е налице потенциална възможност да преживее без интензивно дихателно подпомагане".

Това означава, че дори едно новородено да се роди с тегло 4 килограма, ако то има проблеми с дишането, ще мине в графата "аборт" и реанимирането му няма да бъде задължително.

Юристи и родители се притесняват, че така формулиран новият стандарт подлежи на тълкувание.

"Всички деца, които отговарят на тази дефиниция, могат да бъдат регистрирани като субект на правото и да получат акт за раждане, ако не отговарят – бебето се счита за аборт и опасен отпадък", поясни адвокат Мария Шаркова пред bTV.

По повод определението "да преживее без интензивно дихателно подпомагане" проф. Боряна Слънчева от "Майчин дом" заяви, че това "най-вероятно е чисто техническа грешка", която ще бъде редактирана.

"Всеки човек, за да живее, има определени атрибути – достатъчно изграден бял дроб, системи и други. Грамажът не е толкова от значение, от значение е гестационната възраст. Анатомичното изграждане завърша в 36-та гестационна седмица", поясни Слънчева.

Юристи и родители се притесняват и от липсата на условия за преживяемост на детето.

"В предишния стандарт имаше възможност когато едно дете е родено под тези грамове и първоначално се счита като неродено, ако преживее три дни да се регистрира. В момента няма механизъм ако това дете се развива и расте да му се даде шанс", смята Шаркова.

Слънчева категорично отхвърли тези притеснения, като добави, че преживяемостта е добавена в мотивите към медицинския стандарт.

"Ние ще държим да бъде абсолютно изяснен този въпрос и "да живее без интезивно дихателно подпомагане" да бъде премахнато. Искаме да има ясно обяснение за децата, които се раждат под определената граница, какво точно ще се случва", допълва Мая Красимирова от родителска организация.

Източник: dnes.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Норвегия финансира зелени иновации на малки фирми

Аналогова България на опашката на дигитална Европа

Дядо Иван: Който краде от божия храм, получава възмездие

Нено Димов: АЕЦ Белене не е опасен проект, има си екооценка

Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект


НОВИНИТЕ
Арестуваха шефа на КАТ в Благоевград Арестуваха шефа на КАТ в Благоевград

Мтел вече е А1 Мтел вече е А1

Германия подготвя документите за екстрадиция на Пучдемон Германия подготвя документите за екстрадиция на Пучдемон

Втори протест пред Светия Синод Втори протест пред Светия Синод

Курортът Св. Св. Константин и Елена навърши 110 години Курортът Св. Св. Константин и Елена навърши 110 години