Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бъдещето на Витоша - между забраната на строежи и местата за инвестиции


Сподели:
14 Февруари 2018, Сряда

Възможно ли е и сегашният план за парк "Витоша" и актуализацията му да не позволяват ново строителство, но същевременно промените да допускат ремонти, както и да отворят възможности за нови инвестиции? Да, поне според дирекцията, която управлява природния парк и Столичната община.

Неработещи лифтове и влекове, неремонтирани, а някои и полуразрушени изоставени хижи, несъществуващи или разбити екопътеки. Така изглежда природният парк "Витоша" днес. Собственикът на съоръженията "Витоша ски" и дирекция "Природен парк Витоша" намират причината в действащия план за управление, който според тях е прекалено рестриктивен.


Очакванията и на двете страни са, че с актуализацията на плана всичко това ще се промени. Същото мнение споделя и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, според когото така ще се отворят възможности за нови инвестиции, но без да посочи какви. Същевременно дирекцията и общината са убедени, че актуализираният план не допуска ново строителство.


Как обаче ще има инвестиции без ново строителство не е известно. Актуализацията допуска строителство в 37.5% от парка, но от дирекцията не могат да кажат дали тази площ е по-голяма или по-малка спрямо сегашния план. "Не е възможна съпоставка между зоните в двата плана", се казва в отговор на дирекцията до "Дневник". Според бившия директор на парка Тома Белев в сега действащия план зоната за строителство е 1.5%


Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че има подготвени промени в сегашния план, с които се улеснява ремонтът на лифтовете. Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха в парламенти предложение за промени в Закона за горите, с които се улеснява развитието на ски зоните във всички планини.


Как можеше да изглежда Витоша

"Изградеността носи отпечатъка на ведомствени интереси и възможности. В настоящия момент експлоатация на сградите и съоръженията на Витоша е нерентабилна. Въжените линии се нуждаят от техническо обновление и модернизация. Отдадените под аренда сгради с малки изключения не се поддържат. Наблюдава се липса на заведения за масово туристическо хранене на достъпни цени. Заведения за търговия, култура или услуги почти липсват."


Така е описано състоянието на природния в парк в действащия план, който е в сила от 2005 г. Освен да посочи тези проблеми, целта му е била и да намери решенията.


Ако беше изпълнен, хижите, заслоните и другите сгради в планината трябваше да са ремонтирани, да има нови места за къмпингуване и туристически услуги като велотуризъм, маунтийнбайк, езда и други.Достъпът до планината трябваше да е възможен през всички отправни пунктове най-вече от юг-югоизток.


Би трябвало и да има система, която да следи за запълването на паркингите и да пренасочва колите. Тази дейност би трябвало да се изпълнява от дирекцията на парка или общините, а парите да се използват за поддръжка на пътната мрежа.


Вместо това сега платеният паркинг пред станцията на лифта в Симеоново е собственост на "Витоша ски" и парите от услугата отиват в дружеството.


В плана се предвижда Княжевският и Романският лифт да бъдат ремонтирани, което не е направено. Допуска се подмяна и на другите съоръжения. Собственикът на съоръженията обаче "Витоша ски" обяснява бездействието си с нормативни пречки.


Управлението на парка пък е трябвало да бъде възложено на нов административен орган, в който да участват представители на държавата, местните общности и други заинтересовани лица. Вместо това в различните си части паркът продължава да се управлява от дирекция "Природен парк Витоша", министерствата по околната среда (МОСВ), регионалното развитие (МРРБ) и на земеделието (МЗХГХ), общините на София, Перник и Самоков. Резултатът е, че 18 години по-късно в общата картина на парка няма промяна.


Според дирекцията затруднение за изпълнението на плана е било именно "сложното интегрирано управление, базирано на различна собственост, многото стопани и ползватели, променените демографски, социални и икономически условия...". Противно на очевидното от дирекцията твърдят, че по-голямата част от приоритетите и целите в плана са изпълнени и посочват, че с актуализацията управлението на парка ще бъде по-лесно.


Къде е актуализацията

Планът за актуализация е завършен през октомври 2015 г., когато дирекцията го представя в МОСВ, което го връща за корекции. Поправките отнемат почти година, когато през юли 2016 г. дирекцията отново го праща в министерството. Сега, за да продължи процедурата, министърът на околната среда трябва да се реши дали на плана да бъде направена екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000".

Сегашният план за парка е преминал и през двете процедури.


Настоящият министър по околната среда Нено Димов, който и преди се е усъмнявал в границите на "Натура 2000", изглежда не е толкова убеден. За да се произнесе по въпроса, в края на 2017 г. той е поискал от дирекцията още информация, която се очаква през февруари. След като се излезе с решение, той трябва да свика Висшия експертен екологичен съвет, който да гласува плана. Ако съветът го приеме, министърът ще го внесе за разглеждане от правителството.


Проблемът е, че процедурата може да се забави още заради възможността решението на Димов да бъде обжалвано в съда. Създаването на двете екооценки също ще отнеме време.


Вицепремиер излиза на сцената

От телевизионно интервю на вицепремиера Валери Симеонов от вторник сутрин обаче се разбра, че скоро ще бъдат направени промени в сегашния план, подготвяни от работна група, с които явно се цели да избегнат цялата процедура по актуализацията на плана. Не е известно какво предлага групата, но се разбира, че тъкмо нейните предложения ще бъдат предложени на кабинета.


Потърсен о "Дневник", Симеонов отказа информация, защото щяла да бъде изопачена и използвана "повратно от псевдоеколозите", с които той нямал намерение да влиза в директни или задочни диалози. По думите му групата все още работи, като в нея влизат "изцяло представители на министерствата, които са ангажирани".


Отказа и да обясни процедурата, по която ще бъде променен сегашният план. "Когато дойде време, ще разберете как ще бъдат направени. Няма да станат криминално, нито ще станат задкулисно", каза Симеонов. Вицепремиерът увери, че Витоша няма да бъде застроена.


Ще се строи или не

Планът за актуализация въвежда напълно нови зони в планината, които не съществуват в сегашния. Затова от дирекцията не могат да кажат дали с новия план се увеличава зоната, в която ще бъде разрешено да се строи.


Общата площ на Витоша е 27 105 хектара. Най-голямата зона обхваща 55.7% и е за опазване на различни местообитания – скални, речни и др. Резерватната част е 6.8%.


Зоните, в които има или ще се допуска строителство, са за хижи и спортни атракции - 15.4%, и "за туризъм с крайселищен краткотраен отдих" 22.1% . В сегашния план тези зони липсват, като няма ясно описани параметри за строежи. Това прави сравнението невъзможно, както казват от дирекцията за парк "Витоша" в отговори до "Дневник".Оттам казват и че "новият план облекчава изключително ограничителните режими, въведени със стария план, който не разрешаваше никакво развитие на съоръженията за ски спорт - основна причина за сегашното им състояние". Това твърдение очевидно противоречи на цитираното вече, заради което не се разбира къде дирекцията вижда причината предвижданията в сегашния план да не се изпълнят.


Представители на дирекцията се съгласиха само писмено да отговорят на въпроси на "Дневник", което попречи на изясняването на този и други въпроси.


В писмените отговори за актуализирания план се казва, че той "не допуска каквото и да било ново строителство на сгради, а само ремонти на съществуващите обекти без увеличаване на легловата база". Същите ограничения съществуват и в сегашния план.


Забраните и възможностите за строителство в двете зони са описани в 3 таблици в плана за актуализация, и то не съвсем ясно. Общото е, че не се допуска разширяването на легловата база и няма да се допуска ново строителство, без то да е предвидено в Специализиран подробен устройствен план. Тези планове ще се изготвят тепърва от Столичната община след актуализацията на плана.


Така в зоната за крайселищен туризъм се забранява строилството на лифтове и писти, с "изключение на довеждащи лифтове" до зоната за хижи. Дострояването на вили ще е възможност само, за да се покрият санитарно-хигиенните, топлоизолационните и противопожарни нормативните изисквания.


Строителството в зоната за хижи също ще бъде забранено без специализираните планове. Те обаче няма да са необходими за ремонтите на построените вече, лифтовете и другите съоръжения.
В документа се казва и че се забранява изграждането на "съоръжения за зимни спортове и ски писти, с изключение на развитие и логистика на съществуващите ски-центрове "Алеко", "Ветровала-Офелиите-Конярника" и в случаите на практикуване на зимни спортове без изсичане на просеки и моделиране на терена за детски ски писти, снежни паркове и преместваеми влекове".


Така бъдещото строителство на Витоша ще зависи изцяло от решенията на общините на София, Перник, Самоков и общинските им съвети, които ще изработват Специализираните устройствени планове. Ако, разбира се, междувременно работната група, създадена от вицепремиера Валери Симеонов, не промени ситуацията.


Автор: Веселин Николов
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Норвегия финансира зелени иновации на малки фирми

Аналогова България на опашката на дигитална Европа

Дядо Иван: Който краде от божия храм, получава възмездие

Нено Димов: АЕЦ Белене не е опасен проект, има си екооценка

Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект