Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Юнкер е за намаляване на парите за кохезионна политика


Сподели:
14 Февруари 2018, Сряда

Шефът на ЕК представи варианти за бюджет на Евросъюза

Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на ЕС, който да осигури ефикасно постигане на неговите приоритети след 2020 г., както и финансовите последици от тези варианти. На пресконференция днес в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви:

"Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции. Чрез тях нашето бъдеще намира израз в конкретни цифри. Така че нека първо поговорим за това каква Европа искаме. След това страните членки трябва да подкрепят амбициите си със съответните финансови средства. И въпреки че всички ние трябва да сме наясно, че обичайната практика не е сред вариантите, които ще се разглеждат в тази предстояща дискусия, аз твърдо вярвам, че можем да постигнем невъзможното и да се споразумеем за бюджет, при който всички да бъдат нетни получатели."

В отговор на въпрос Юнкер поясни, че подкрепя намаляването на бюджетите за сближаване (т. нар. кохезионна политика), както и за земеделието. Против съм жестоки съкращения, посочи той. Както е известно, запазването на кохезионната практика е приоритет на България като председател на Съвета на ЕС.

На неформалната си среща на 23 февруари лидерите на Европейския съюз ще обсъдят начините за адекватно финансиране и превръщане в реалност на приоритетите, които те определиха за Съюза на 16 септември 2016 г. в Братислава и на 25 март 2017 г. в Рим, предаде "Фокус".

Двата елемента - определяне на общи приоритети и осигуряване на средства на Съюза, за да ги реализира, са неразделни. Комисията допринася към тази важна дискусия по три начина:

- като предоставя необходимите факти за бюджета на ЕС, ползите от него, неговите постижения и добавена стойност;

- като изготвя сценарии, показващи финансовите последици от различните възможности за избор на политика;

- като показва какви ще бъдат последиците за студентите, изследователите, инфраструктурните проекти и много други, в случай че приемането на новия бюджет на ЕС бъде забавено.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес и вижданията си по основни въпроси от политиката на ЕС на пресконференция, продължила близо час, съобщи БТА.

Юнкер изрази подкрепата си за предварително излъчване на водещи кандидати за председател на ЕК в изборите за евродепутати догодина. Бившите премиери на държавите от ЕС отговарят на всички изисквания за председател на комисията, добави той. По неговите думи е необходимо водещите кандидати да бъдат излъчени до края на тази година.

Юнкер защити виждането за единен председател на ЕК и на Европейския съвет, но отбеляза, че това не е въпрос, който да се реши в следващите месеци, а е "дългосрочна перспектива". Той уточни, че сега, ако председателите на двете институции са в конфликт, това би било катастрофално.

По повод предложенията за намаляване броя на еврокомисарите Юнкер заяви, че първоначално се е затруднявал да измисли отговорности на 28 души. Той допълни, че днес е разбрал необходимостта всяка страна от ЕС да има комисар, за да може комисарите да "превеждат ЕС" в своите страни. Председателят на ЕК поясни, че решението колко да бъдат еврокомисарите е на правителствата.

Юнкер коментира, че в днешния ЕС исканията вземат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод разговорите за бъдещия общностен бюджет.

В отговор на въпроси председателят на ЕК заяви, че очаква Варшава да сближи гледните си точки с вижданията на комисията.

Попитан за Турция, Юнкер каза, че е "изцяло несъгласен с поведението" на Анкара.


Източник: clubz.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат