Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Управляващата коалиция не изглежда здрава, но едва ли ще се разпадне скоро


Сподели:
13 Февруари 2018, Вторник

Серия изказвания на лидери и депутати от "Обединени патриоти" в последно време направиха актуални два въпроса: доколко е стабилно националистическото обединение и доколко е разклатен съюзът му с партията на Бойко Борисов, с която е в управлението.

Лидерите на две от трите партии в малкия коалиционен партньор - Волен Сидеров ("Атака") и Красимир Каракачанов (ВМРО), твърдят, че ще напуснат правителството, ако Истанбулската конвенция бъде приета. Председателят на третата партия – Валери Симеонов (НФСБ), който е и вицепремиер, пък предприе атака срещу евродепутата Ска Келер, която накара правителството официално да се разграничи от изявата му.

В същото време от ГЕРБ не се отказват от това конвенцията да бъде ратифицирана и докато изчакват становището на Конституционния съд дали текстовете й противоречат на конституцията, продължават работа по договора. Но няма да налагат силово ратификацията, обеща Цветан Цветанов, във фейсбук профила си. Именно Цветанов е сочен от Сидеров като човека в управляващата партия, който налага международния документ.

Колкото премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са отдадени на европредседателската роля на страната, толкова Патриотите като че развалят европейския образ. Същевременно между тях прехвърчаха обвинения - Валери Симеонов обвини Красимир Каракачанов и ВМРО в узурпация на медийното пространство. Той заговори и за напрежение в парламентарната група. В другите партии пък недоволстват от "емоционалните му изказвания".

Ще се разцепят ли патриотите

Според депутати Валери Симеонов е обещал на ГЕРБ няколко депутати, които с кворумна игра да позволят конвенцията да бъде приета. В неделя пред телевизията си "Алфа" Сидеров повтори тезата си, че ако НФСБ подкрепи Истанбулската конвенция, той ще подаде оставка като председател на парламентарната група. Ако има депутати, които не са в пленарната зала, за да гласуват против, а след това не напуснат групата, аз ще се оттегля, каза той. В същото предаване той обяви: "Цветан Цветанов е основният двигател, който движи и налага приемането на скандалната Истанбулска конвенция. Не премиерът Борисов, защото той е наясно с настроенията на хората."

Сидеров добави, че ако някой събори правителството, това ще бъде Цветан Цветанов заради "този подход и начин, по който се опитва да прокарва неща, които не се харесват и не се приемат от българския народ". Според него Цветанов и Симеонов се чуват по няколко пъти на ден. Симеонов отговори днес, че НФСБ няма да подкрепи Истанбулската конвенция. "С Цветанов нито съм се чувал, нито съм се виждал. Той е с близо 10 години по-малък от мен и да ми определя поведението дали е възможно", каза той пред БНТ.

Депутати от коалицията, включително и от НФСБ, с които "Дневник" разговаря, не смятат, че има някакви сериозни проблеми. Отричат и да има партийни разделения в парламентарната група. Признават обаче, че има напрежение между Валери Симеонов, от една страна, и Каракачанов – Сидеров, но не го смятат за сериозно, защото и преди се е появявало.

Депутат от ГЕРБ изказа мнение, че Валери Симеонов търси скандал и "умишлено се прави на Тръмп", за да привлича внимание и да си изгражда имидж, но няма реални причини за разваляне на "патриотичната" коалиция.

Ще има ли развод в управляващата коалиция

Позициите, заети от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" за конвенцията, представят ситуацията като драматична - пред скъсване на коалиционните отношения. ГЕРБ обаче не може да си позволи предсрочни избори в период, в който България председателства ЕС. Не може да си позволи и да отстъпи пред малкия партньор, защото ще изглежда като успешно изнудване. А това би могло да засили апетита на Патриотите. Тактиката на ГЕРБ, изглежда, е да протака ратификацията на конвенцията, като на първо време се чака становището на Конституционния съд.

Политолози, с които "Дневник" разговаря, смятат, че поведението на Патриотите е подготовка за избори, но не сега, а догодина. През 2019 г. предстоят европейски и местни избори.

Предизборно позициониране

Политологът Ружа Смилова вижда в поведението на "патриотите" позициониране за евентуални предсрочни избори, но не и за предизвикването им на този етап. Малките коалиции страдат заради големите си коалиционни партньори и това е опит да се разграничат от ГЕРБ, за да трупат позитиви, казва тя. Според нея "патриотите" ще си тестват силата на европейските избори и ще се пробват след това.

ГЕРБ са тези, които ще решат за предсрочни избори

Не може да се говори за предсрочни избори, смята политологът Димитър Димитров. Дали ще има извънредно гласуване ще се реши от ГЕРБ, неслучайно имаме 3 пъти предсрочни избори, свикани от ГЕРБ, каза Димитров. "Нагнетява се напрежение, но това е далеч от сценария за скъсване на отношения в двете коалиции. Нещата ще останат такива каквито са, най-малкото до европейските избори." Според него е необходима голяма експертна работа за конвенцията, за да бъде договорът подписан или отхвърлен. "Сегашното говорене е пропаганда", каза за "Дневник" Димитров.

Промени в коалицията - във втората половина на годината

Политологът Милен Любенов, е на мнение, че вариантите за промени и в двете коалиции са възможни. "Ако настъпват по-съществени промени в управляващото мнозинство, те ще са във втората половина на годината, след председателството", коментира той. Мисли, че предсрочни избори ще има единствено ако ГЕРБ ги предизвика по стратегически причини, ако смята, че ще донесат успех и ще формират мнозинство.

Любенов смята, че е възможно и преформатиране на мнозинството, като се търси подкрепа на други партийни групи, примерно "Воля" и формално или неформално на ДПС. "Те показаха, че въпреки своята опозиционна реторика по много въпроси играят с ГЕРБ", припомни той.


Автор: Георги А. Ангелов
Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Белгия: Засега процесът за присъединяване на Турция към ЕС не е реалистичен

Младен Маринов: Все още не е обсъждано конкретно име за главен секретар на МВР

След Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат обект на същите имиграционни закони като тези от останалия свят

Емил Радев: Европа трябва да бъде лидер в цифровата революция

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост


НОВИНИТЕ
Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия Израел ще продължи ударите срещу Иран в Сирия

Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ Лекоатлети ще мерят сили по повод 110-та годишнина на курорта „Св. Св. Константин и Елена“

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Русия провежда мащабни военни учения в Черно море Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна Отбелязват Европейския ден на езиците и във Варна