Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Атанас Кировски: Сближаването на църквите на Македония и България е от полза на двете страни


Сподели:
13 Февруари 2018, Вторник

„Процесът на сближаване между Българската православна църква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия върви в добра посока“. Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на телевизия „Телма“ Атанас Кировски.

Той подчерта, че БПЦ се е произнесла изключително положително по искането главата на Охридската архиепископия архиепископ Стефан да стане Църква-майка. „По тази причина съм оптимист и очаквам голям напредък в отношенията между двете църкви“, каза Кировски.

Журналистът заяви, че очакванията към България, която в момента е председател за 6 месеца на Съвета на ЕС, са много големи.

„България е председател на Съвета на ЕС за 6 месеца. След подписването на Договора за приятелство и добросъседство в Македония очакванията са, че България като близка и съседна държава, като един много близък народ ще помогне на Македония за придвижване на нейното членство в НАТО и ЕС. В този контекст са големи очакванията и от преговорите с църквата, и от развитието на политическите отношения, които в последно време са на изключително високо ниво“, отбеляза Кировски. Според него предстоящата визита на българския президент Румен Радев в Република Македония е още едно потвърждение за високото ниво на отношения между София и Скопие, което наблюдаваме в последно време.

Кировски е категоричен, че има само един проблем в нашите отношения и той е свързан с липсата на добри транспортни връзки. За него е недопустимо в 21 век да се пътува много часове между София и Скопие. Изграждането на по-добри транспортни връзки ще насърчи и бизнеса от двете страни на границата.

В същото време той не e оптимист за разрешаването на дългогодишния спор за името между Република Македония и Гърция.

„Оценката, че е направен твърде сериозен пробив в преговорите между Република Македония и Гърция за името е доста пресилена. Със сигурност може да се каже, че преговорите между Скопие и Атина станаха по-интензивни през последните месеци“, каза Кировски.

Това се дължи преди всичко на промяната на властта в Република Македония, където премиер стана Зоран Заев, който смени управлението на Никола Груевски.

„Докато Груевски беше на власт, в Македония се провеждаше политика на антиквизация и не можеше и да става дума за преговори с Гърция. С промяната на властта, съставянето на ляво правителство начело със Заев, Македония се отвори към своите съседи и поиска да разреши всички спорни въпроси с тях. Новият приоритет стана членството в НАТО и Европейски съюз“, посочи журналистът.

Той припомни, че първата стъпка беше направена с подписването на 1 август на Договора за добросъседство и приятелство между България и Македония. „Подписването на този документ, който дълго време беше захвърлен по министерствата, беше първата стъпка. След това започнаха и преговорите с Гърция“, каза Кировски. Според него Атина се е стреснала от новото лице на македонската власт. Гърция е била спокойна, докато в Скопие са управлявали националистите.

„Те бяха спокойни и им беше лесно, защото знаеха, че има националисти в Македония и не могат да постигнат напредък. Сега Гърция ще бъде поставена пред дилемата да търси решение и да направи компромиси“, заяви Кировски.

Според него Гърция твърде високо е вдигнала цената на преговорите. Атина иска промяна на Конституцията и поставя на масата и въпросът за идентичността на македонския народ и език. „Това се твърде много искания. Ако Гърция акцентира върху промяната на Конституцията, за което говори отново и премиерът Алексис Ципрас, тогава няма да имаме решение на въпроса “, констатира журналистът.

Кировски е категоричен, че трябва да се намери достойно решение на спора за името.

„Ако името съдържа географско наименование, например Горна или Северна Македония, това означава в английска транскрипция трябва да бъде съответно Northern Macedonia или Upper Macedonia. Не може да няма транскрипция и да остане на кирилица, например Gorna Makedonija, както иска Гърция. Това би било цялостно преименуване на държавата. Горна Македония ще трябва да се преведе на английски или на който и да било език, както се случва с името на останалите държави“, каза той.

Кировски смята, че бъдещото име на страната ще съдържа географско, а не времево значение. „Със сигурност се знае, че няма да бъде Нова Македония. Името ще съдържа географско понятие, а не времево. Става дума за: Горна, Вардарска или Северна Македония. Не мога да кажа кое от тези три имена ще бъде избрано от властта в Скопие, но смятам, че изборът ще е между тях. Според мен най-точно отразява действителността името Северна Македония“, заяви Кировски. /БГНЕСВ категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!


НОВИНИТЕ
Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис" Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г. Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията