Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Болки в коляното при ходене? Вероятно е остеоартроза.


Сподели:
13 Февруари 2018, Вторник

С възрастта настъпват някои ететствени промени в човешкото тяло. Едни от тях са „изхабяването“ и увредата на големите и носещи стави най-вече на долните крайници. Заболяването се нарича остеоартроза и се дължи на дегенеративни изменения във всички структури на дадената става.Това би настъпило разбира се по-рано и по-тежко при онези хора с недобро костно здраве. Кои други фактори благоприятстват болестта? А има ли лечение? Ето малко разяснения за това често срещано страдание.


Какво се случва със ставите при остеоартроза?

Това е костно-ставно заболяване, засягащо най-често колена (гонартроза), тазобедрени стави (коксартроза), гръбнак и рядко рамена и лакти. Характеризира се т.нар. механична болка при натоварване, която намалява след почивка. Често съответните стави са засегнати симетрично, като при движение „хрущят“ и периодично се възпаляват. Болестият процес настъпва постепенно и може да прогресира с индивидуален темп.

Обикновено страдат всички ставни структури. Ставният хрущял се издува, нацепва, а в последствие изтънява и разкъсва. Ставната цепка се стеснява. Подлежащата кост склерозира и се видоизменя с дегенеративни разраствания и „ошипявания“. Ставата става нестабилна, халтава и лесно поддава на механичен натиск. Околните мускули са с увеличен тонус и постянно съкращение, а сухожилията - в известна степен възпалени. Ставите може да се деформират и лесно настъпват счупвания. Докато при някои хора това води до хронични болки,то при други настъпва инвалидизиране.

Кой е застрашен от остеоартроза?

В нашето застаряващо общество тази болест се приема като естествено заболяване за напредналата възраст. Това е най-честата причина възрастните хора да се придвижват с помощта на бастунче, патерица или проходилка. Има обаче и други причини освен възрастта, водещи до безвъзвратно увреждане на тези стави по сходен механизъм. Това е например наднорменото телесно тегло, водещо до ненормално натоварване на ставите. В тези случаи ставите не са подготвени за извънредния си товар и се увреждат.

Усилените натоварвания, както е например при професионални спортисти и работещите еднообразен тежък физически труд, са друга честа причина за ранно изхабяване на ставите. Честите травми благоприятстват процеса. Остеоартроза на тазобедрените стави би могло да се наблюдава и при преживяна агресивна лъчетерапия в тази област. Вродени анатомични деформации и преживяни костно-ставни заболявания също правят съответните стави рискови.


От друга страна непълноценното хранене с бедна на калций, витамин D и фосфор диета прави организма по-податлив към агресивните фактори. Хормонални проблеми в калциево-фосфорната обмяна, подлежаща подагра и хронични артрити също не са без значение. Приемът на кортикостероиди и други сериозни медикаменти влияе негативно освен на костната структура, но още и на самите стави.

Какви са препоръките за поведение при дегенеративните артрози?

Една от първите стъпки за профилактика и лечение е предпазването на ставите, както и тяхното отбременяване. Постига се посреством наколенки, шини и помощни механични средства за придвижване. Гимнастика и леки контролирани механични натоварвания биха могли да имат благоприятен ефект върху дейността на засегнатите стави. Важно е да се поддържа здравословно тегло и да се сведат до минумум другите неблагоприятни фактори.

Редица медикаменти влияят симптоматично и дълготрайно на болестния процес. Нито един от тях за жалост не води до пълно подобрение. Най-често се налага комбинация между хондропротектори, обезболяващи, витаминни препарати и различни симптоматични средства. Физиотерапия и балнеолечение биха могли да имат също благоприятен ефект. В днешно време много хора се подлагат на оперативно ставно протезиране, което има задоволителен и дълготраен ефект. 3735

Източник: puls.bg

В категории: Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Теменужка Петкова: Българската минно-суровинна индустрия е сред водещите в ЕС

Папата засрамен и натъжен заради публикуван в САЩ доклад за сексуален тормоз на деца от свещеници

Ердоган ще загуби битката с Тръмп

Китай се готви да бомбандира обекти на САЩ, сочи доклад на Пентагона

САЩ са готови за допълнителни мерки срещу Анкара, ако не освободи бързо арестувания пастор

„Мръсната война” на Тръмп обедини 350 медии


НОВИНИТЕ
Продължава издирването на изчезнали хора след срутването на моста в Генуа Продължава издирването на изчезнали хора след срутването на моста в Генуа

Спасиха шест щъркела във Велико Търново Спасиха шест щъркела във Велико Търново

Срина се сайтът на правосъдното министерство Срина се сайтът на правосъдното министерство

Хигиената е най-важната мярка срещу летните вируси, съветва д-р Ангел Кунчев Хигиената е най-важната мярка срещу летните вируси, съветва д-р Ангел Кунчев

Няма замърсяване на морската вода край Созопол Няма замърсяване на морската вода край Созопол