Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Над $88 млрд. ще струва възстановяването на Ирак след ИД


Сподели:
12 Февруари 2018, Понеделник

Около 2.5 млн. иракчани остават разселени заради боевете срещу екстремистите

Възстановяването на Ирак след три-годишната война срещу „Ислямска държава” ще струва 88.2 млрд. долара. Настаняването на хората, останали без домове, ще бъде належащ приоритет. Това казаха иракски представители, цитирани от Reuters.

Иракските представители участваха в международната конференция в Кувейт. На нея се събраха дарители и инвеститори, за да обсъдят мерки за възстановяване на икономиката и инфраструктурата на Ирак. Опустошителният конфликт с терористите обхвана почти една трета от страната.

Около 22 млрд. долара ще трябват в краткосрочен план, а другите 66 млрд. – в средносрочен. „Възстановяването на Ирак връща надеждата, а възстановяването на стабилността на Ирак стабилизира държавите в региона и света”, коментира иракският министър по планирането Кюса Абдулфатах.

През декември Багдад обяви победа над „Ислямска държава”, връщайки си цялата територия, която екстремистите окупираха през 2014 и 2015 г. Около 138 хил. жилищни сгради са пострадали, като половината от тях са напълно унищожени. Около 2.5 млн. иракчани остават разселени заради боевете.

През последните 15 години като цяло страната е потопена в насилие. Ръководената от САЩ офанзива свали диктатора Саддам Хюсеин, но беше последвана години на бунтове и битки на сектантска основа между сунити и шиити. Също така възникна етническо напрежение между арабите и кюрдите. Всичко това се случи преди появата на „Ислямска държава” през 2014 г.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
МОН не обучава педагози на ромски език

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Решението на Съда на Европейския съюз за родителския отпуск по румънски казус, не засяга българското право

Валери Симеонов: Не виждам причина да подам оставка, казвам истината!

Първата Дама: Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване

Мълчи си бе, Симеонов


НОВИНИТЕ
От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа 31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа

Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна

На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния

Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток" Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток"