Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Емил Радев: Сигурността на европейските граждани е на първо място, когато говорим за обединена Европа


Сподели:
12 Февруари 2018, Понеделник

Трябва да предотвратяваме терористичните актове, а не след това да залавяме и наказваме извършителите

От днес до сряда евродепутати от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи ще посетят границата ни с Турция, за да се запознаят от първа ръка с дейността на служителите от Европейската гранична служба, изпратени у нас, за да помагат в граничната охрана. Гостите ще посетят ГКПП "Капитан Андреево", където има съвместна охрана между български и служители и представители на други европейски държави. Предвиждат се евродепутатите да се срещнат с вътрешния министър Валентин Радев, с представители на "Гранична полиция", както и на международни и неправителствени организации. Един от членовете на делегацията, евродепутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия Емил Радев, коментира в предаването "Преди всички", че докато има военни действия в Сирия и Ирак, опасността от нова бежанска вълна към Европа остава голяма:

Европа и Европейския съюз не са факторът, който може да спре тази война. Често виждаме, че преговорите се водят между Турция, САЩ, Русия, Иран, но ЕС трудно влияе в този регион. За сметка на това ние обираме огромния бежански поток, винаги когато там ескалират военните действия.

Ситуацията в Средиземноморието, за съжаление, остава доста напрегната и това генерира много голям миграционен натиск към южните държави, каза Радев, подчертавайки че миграционният натиск по Западния маршрут е незначителен на фона на този в Средиземно море. Евродепутатът открои и съдействието, което Тунис оказва на ЕС за справяне с миграционните потоци:

Европейският съюз получава наистина пълна подкрепа що се касае до мигрантите от Тунис - строи се между Либия и Тунис гранично съоръжение - много дълбок, петметров ров с гранични кули, между впрочем финансиран частично и от Германия.

Във връзка с очакванията за реформа на така наречения Дъблински регламент, според който отговорна за бежанците е първата страна, в която те са регистрирани на територията на ЕС, Емил Радев коментира, че този регламент винаги е бил "ябълката на раздора" в ЕС и консенсус за такава реформа ще се постигне много трудно, въпреки че Дъблинският регламент на практика не работи:

Ние очаквахме да има една много по-голяма и дълбока реформа на регламента "Дъблин". За съжаление това, което предложи като законодателно предложение Европейската комисия, бяха по-скоро козметични проблеми, които се решаваха, отколкото да има сериозна реформа на Дъблин и ние видяхме още в Европейския парламент, че споровете са много големи и че трудно се намира консенсус.  И на практика в Съвета на Европейския съюз ще бъде много трудно да се стигне до някакъв взаимно приемлив за всички държави-членки компромис.

Така че в следващите месеци ще видим как ще се развият нещата с регламента "Дъблин", но така или иначе целия миграционен натиск ние трябва да го решаваме с всички средства -  най-главното е да си пазим външната граница както трябва, да можем да отделяме много добре тези, които имат право на убежище, тези, които са истинските бежанци, които бягат от война, за да спасят живота и здравето си от всички онези, които са много повече и идват в Европа заради социалната му система, по икономически причини и т.н., въпреки че те много добре използват тези военни действия, за да се обявяват и те са бежанци.

Емил Радев припомни и за голямата опасност, която представляват бивши членове на "Ислямска държава", завръщащи се в Европа - в страните, където са родени, след разгрома на джихадистката групировка в Ирак и Сирия. Евродепутатът подчерта, че европейските служби за сигурност следят потенциално опасните лица и обменят информация за това -  процес, който трябва да се задълбочава:

Много внимателно европейските служби за сигурност следят тези процеси и наистина този проблем е винаги в основата на всички обсъждания, всички мерки, които се вземат  -  защото тези хора имат мотивацията и знанията да извършват терористични актове, така че ние трябва да сме много внимателни.  Когато влизат в Европа те трябва да са под постоянно наблюдение. Взеха се много законодателни мерки, дадоха се на службите наистина много оръжия да действат превантивно, защото ние трябва да предотвратяваме терористичните актове, а не да залавяме след това техните извършители и да ги наказваме.  Сигурността на европейските граждани е на първо място, като говорим за обединена Европа.  Първо трябва да осигурим здравето и сигурността на тези 500 милиона, които живеят в Европа и оттам нататък да мислим за икономическо, социално развитие и така нататък, посочи Радев.


Източник: bnr.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кеворк Кеворкян: Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

Делян Добрев успокои: Спокойно можем да заменим Сидеров с Марешки!

Сова Харис: Около 3/4 от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Екокоалиция: Държавата разменя с "Юлен" "кон за кокошка"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"
ЕВРОПА
Юнкер призна за конфликт между ЕК и Полша Юнкер призна за конфликт между ЕК и Полша

Орбан: ЕС да ни възстанови над 1 милиард евро, похарчени за охрана на границите Орбан: ЕС да ни възстанови над 1 милиард евро, похарчени за охрана на границите

Емил Радев се обяви против признаване на регистрираните партньорства Емил Радев се обяви против признаване на регистрираните партньорства

Брюксел въвежда безплатен транспорт заради мръсния въздух Брюксел въвежда безплатен транспорт заради мръсния въздух

Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген Манфред Вебер сочи Румъния за забавянето на България в Шенген