Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европа трябва да бъде по-отворена към своите граждани


Сподели:
12 Февруари 2018, Понеделник

Федерико Пизароти е кмет на Парма, избран за втори мандат през юни 2017 г.

Млад кмет, който говори пред Портала на европейските общини TheMayor.eu за бъдещите планове за устойчиво развитие на мобилността и който описва града си като бижу. Парма е един от най-красивите градове в Италия, дестинация културен туризъм и гастрономическа дестинация. Парма е известна със своите паметници, замъци, изкуство, кухня и опери.

- Г-н Пизароти, какво мислите за единната платформа за европейските общини и нейната основна цел да направим европейските граждани по-добре информирани за това какво се случва в Европейския съюз?

- Това е добър начин да свържете хора от различни националности, но обединени от културата, цивилизацията и историята. Европейският съюз е наш дом и аз винаги казвам: Чувствам се като европейски италианец и италиански европеец.

- Как бихте описали накратко града си?

- Малък, но приветлив, богат на история, изкуство и култура. Това е първият град в Италия, който се казва „Град на гастрономията“ в мрежата на ЮНЕСКО за творческите градове, показващ как еногастрономията е доминирана изцяло от Парма. Исторически се определя като Малкия Париж заради красотата му и за значението, което е играл в историята. Очевидно съм много свързан с града, тъй като съм кмет, но го смятам за бижу.

- Споделете някои добри практики от вашата община. Как ги финансирате?

- Разделното събиране на отпадъци в Парма се счита за модел в Италия и Европа. За пет години достигнахме 80% дял на разделното събиране от общото, което показва, че дори средните и големите градове могат да прилагат добрите практики в обществения живот. Благодарение на системата за разделно събиране получаваме 700 хил. евро от региона Емилия-Романя като стимул и, да го наречем, награда за качеството на нашата система. През следващите години ще работим за устойчива мобилност, укрепване на мрежата от велосипедни алеи, споделяне на велосипеди, споделяне на автомобили и увеличаване на пешеходните зони в историческия център. Искаме Парма да стане „Европейски град на мобилността“.

- Смятате ли, че пред европейските граждани съществува проблем с достъпа и получаването на информация, когато се опитват да актуализират своята информация относно прилагането на европейските политики?

- Да кажем, че Европа трябва да бъде по-отворена към своите граждани. Често е трудно да се намерят новини или информация за решенията, взети от Европейския съюз. Това със сигурност е дефект на нашата система. Преди да бъде бюрократичен съюз, Европейският съюз трябва да бъде съюз на идеи и хора. Но трябва да кажа и нещо положително за ЕС. Често говорим за неговите недостатъци, но обръщаме малко внимание на всички възможности, които предлага.

- Какви ще бъдат основните цели и добрите примери, които планирате да развиете в близко бъдеще?

- Както казах, съсредоточаваме се върху политиките за мобилност. Считам, че едно от предизвикателствата в близко бъдеще ще бъдат борбата срещу замърсяването и по-устойчивата и качествена околна среда. И тази битка минава през устойчивата мобилност и обслужването на гражданите, а не в обслужване на автомобилите.


Източник: economic.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти 1400 работници остават без работа след затварянето на завод за авточасти

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия