Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

На Петльовден празнуваме за здраве на мъжките рожби


Сподели:
02 Февруари 2018, Петък

Ясно е, че където има народен празник, вкоренен в кръвоносната система на българина, там има и наслагване на църковна дата.

За по-лесно усвояване на официалната религия. На 2 февруари според църковния календар е Сретение Господне. Но във втория ден на Малък Сечко народът ни издига негласен паметник на досетливата майка, спасила с хитрост чедото си от лапите на еничарския корпус. Докато ние в 21 век си мерим шпагите и думите как да формулираме в учебниците на децата османското дерибейство по земите ни в продължение на 500 години, сред народа ни от уста на уста продължава да се носи преданието за Петльовден - посветен на мъжката рожба. Коли се петле, забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен. Не се правят годежи и сватби. Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари. Преданието е донесло до нас историята, че циганска майка се е сетила първа за тази хитрост с петльовата кръв по вратата, с която спасила чедото си.


Според предание от преди 300 г. Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък през турско време – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с. Еркеч – Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало.


ТРАПЕЗАТА:

На обредната трапеза трябва да има петел, сварен цял или сготвен с булгур на яхния. Зелникът се прави от булгур и сирене. За пиене се подготвя подсладено “греяно” вино, подправено с парлив и черен пипер. Правят се кравайчета, тиганици, пресни питки, петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша. Подготовката за петльовден започва сравнително рано. Още от есента се определя един петел за “баща”, и втори за петльовден. Петелът-курбан се от майката на момчето; жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче. С кръвта се опръсква навсякъде; главата на заклания петел, заедно с краката, се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.


ЦЪРКВАТА:

2 февруари е известен още като Зимна Богородица, Вълча Богородица и Сретение господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от 12-те големи християнски празници през годината. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм.


ЕЛИ МАРИНОВА


Източник: chernomore.bg

В категории: Здраве, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия