Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ГЕРБ-Варна почете паметта на жертвите на комунистическия режим


Сподели:
01 Февруари 2018, ЧетвъртъкПП ГЕРБ - Варна отбеляза 1 февруари – Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Общински съветници и членове на партията, сред които и много представители на младежката организация на ГЕРБ сведоха глави в памет на загиналите. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя пред паметника, посветен на жертвите на комунизма, който се издига в градинката до Градската художествена галерия във Варна.  Сред присъстващите бяха общинските съветници от групата на ГЕРБ Юлияна Боева, Бонка Банкова, Димитър Колев, Николай Малев и Пейчо Бюлбюлев.

„Денят, който отбелязваме днес, е част от една черна история, за която много от по-младите хора, за съжаление, не знаят нищо. Комунистическият режим далеч не е просто времето, за което възрастните разказват, че баничките са стрували 2 или 4 стотинки. Историята трябва да са изучава и да се помни такава, каквато е”, коментира Даниела Панайотова, член на НИС на МГЕРБ и областен координатор на младежката организация на ГЕРБ – Варна.
„Длъжни сме да помним хората, които са защитавали и обичали България. Нека запълним празнотите в историята! Надявам се, че с всяка изминала година в знак на признателност край паметника, посветен на жертвите на комунистическия режим, ще се събираме все повече хора”, сподели Иван Гоцев в качеството си на член на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. Той припомни пред присъстващите, че днес се навършват 73 години от първите смъртни присъди, произнесени от т.нар. Народен съд и изпълнени в същия ден срещу трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, висши офицери.

В своите спомени назад във времето, когато са били интернирани, се върнаха някои от присъстващите на поклонението членове на Съюза на репресираните от комунизма.

„Хората трябва да знаят за съдбата на избитите, на захвърлените по лагери и затвори невинни жертви на комунистическия режим. Ние не говорим за отмъщение и омраза, а за народна памет”, коментира 86-годишен варненец.

Предложено бе 1 февруари да се включи в календара с официално отбелязваните събития в страната и да се утвърди като паметна дата – знакова за ценностите, които трябва да отстоява демократичната общност в Европа.


Пресцентър ПП ГЕРБ-ВарнаВ категории: Новините, Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кеворк Кеворкян: Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

Делян Добрев успокои: Спокойно можем да заменим Сидеров с Марешки!

Сова Харис: Около 3/4 от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Екокоалиция: Държавата разменя с "Юлен" "кон за кокошка"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"