Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Македонският президент блокира законопроекта за албанския език


Сподели:
18 Януари 2018, ЧетвъртъкПрезидентът на Република Македония Георге Иванов обяви, че няма да се подпише под законопроекта за езиците, тъй като е противоконституционен, съобщава местната медия META.

Преди около седмица македонският парламент гласува албанският да стане втори официален език на страната. Опозицията бойкотира вота.

Иванов отбеляза, че е изпратил писмо до парламента, в което съобщава, че няма да се подпише под законопроекта, тъй като е в нарушение на основния закон.

Според него законопроектът е приет по неправилен начин - без обществен и експертен дебат.

Той е убеден, че проектозаконът е дискриминиращ спрямо другите малцинства, тъй като е в полза само на албанската общност. Иванов добави, че целта на тази промяна е политическите партии на власт да се облагодетелстват.

Правителството реагира и обяви, че този законопроект не е в нарушение на конституцията и гарантира равноправие.

Проектозаконът ще бъде върнат в парламент в рамките на 20 дни за ново гласуване. След това, ако се базира на конституцията, президентът е задължен да издаде указ.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ


НОВИНИТЕ
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято" Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"

Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия

Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ