Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Еврокомисар обвини Русия, че води дирижирана дезинформационна кампания в ЕС


Сподели:
18 Януари 2018, ЧетвъртъкЕвропейската комисия обвини вчера Русия, че води дирижирана прокремълска дезинформационна кампания в страните от ЕС, и констатира "със съжаление", че тази пропаганда "може да бъде изключително ефикасна", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


"Има малко съмнения, че прокремълската дезинформационна кампания е дирижирана стратегия, която доставя едни и същи дезинформационни статии на възможно най-голям брой езици, посредством възможно най-голям брой канали, толкова често, колкото е възможно", каза европейският комисар за сигурността Джулиан Кинг пред европейските депутати.


Британският еврокомисар говори по време на дебат в Европарламента за "Русия и влиянието на (нейната) пропаганда в страни от ЕС".


За две години ресорният орган на Еврокомисията е събрал над 3500 примера за прокремълска дезинформация, която противоречи на фактите и въпреки това е достъпна за обществото. При това тя е била разпространена на голям брой езици по многобройни поводи, каза Кинг.


Еврокомисарят за сигурността подчерта, че "(руските) власти изобщо не крият целите на тази кампания". "В официалната военна доктрина на Русия, както и в официалните изявления на руски генерали, те описват употребата на "фалшиви данни" и на "дестабилизираща пропаганда" като легитимни средства, а информацията - като "друг тип въоръжена сила", се аргументира той.


Кинг призова към бдителност. "Целта... да накараме хората да повярват, че дезинформацията е факт, е правдоподобна. И ако погледнем проучванията на общественото мнение, показващи как голям брой хора приемат очевидните дезинформации, разгласявани от прокремълските медии, ние трябва за жалост да направим заключението, че руската дезинформация може да бъде много ефикасна", каза еврокомисарят за сигурността.


Телевизия Ар Ти (бившата "Раша тудей") и информационна агенция "Спутник" - руски държавни чуждоезични медии - са обвинявани в Европа и САЩ, че разпространяват пропагандата на Кремъл и дори че се опитват да се месят в избори, отбелязва "Франс прес".


До скоро повод за безпокойство будеха предимно източноевропейски страни. В последно време обаче се появиха данни за предполагаема руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г., инциденти в Германия, президентските избори във Франция миналата пролет, както и "манипулации" в социалните мрежи в полза на привържениците на независимостта на Каталуня преди референдума за самоопределение в испанската автономна област на 1 октомври.


ЕС трябва да засили устойчивостта си срещу руската пропаганда

Фалшивите новини, кампаниите за дезинформация и кибератаките от страна на Кремъл срещу ЕС и неговите държави членки са се увеличили след войната в Украйна, подчертаха евродепутатите. Те изтъкнаха руската намеса в Брекзит, както и в скорошните избори във Франция, Германия и Испания.


Евродепутатите съжалиха за ограничения отговор на ЕС, отбелязвайки, че малкият екип за стратегически комуникации на ЕС се опитва да противодейства на руските инструменти за пропаганда, като "Спутник" и "Руша тудей", които имат милиарди евро подкрепа.


За да засилят устойчивостта на тези инструменти, евродепутатите призоваха за мерки за подобрение на медийната грамотност, повишаване на осведомеността, насърчаване на независимата и разследващата журналистика и преразглеждане на директивата на ЕС за аудиовизуалния сектор, така че националните регулатори да имат нулева толерантност към речта на омразата.


Те подчертаха също, че трябва да се подобри прозрачността на медийната собственост и на финансирането за политическите партии и техните кампании. Тъй като социалните медии се превръщат в основен източник на новини за много хора, те трябва да се подчиняват на същите правила както останалите медии, добавиха евродепутатите.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия