Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Министър Красимир Вълчев: Дискусията за ключовите компетентности ще се отрази на образователните системи на всички страни от ЕС, но след пет или десет години


Сподели:
17 Януари 2018, Сряда

Интервю с министъра на образованието Красимир Вълчев

Фокус: Министър Вълчев, Вие сте почетен гражданин на Тополовград, бяха Ви връчени и почетни символи – какво означава за Вас това призвание?

Красимир Вълчев: Разговорите, които имахме с кмета по отношение на оптимизацията на училищната мрежа през изминалата година са част от обичайната ни работа и за моя изненада те бяха оценени с връчването на това почетно гражданство. Това за мен означава призвание за политиката ни да подхождаме балансирано към въпросите на образованието, търсейки най-оптималното решение и да запазим максимален брой училища в по-малките населени места, в отдалечени общини. Политиката, която правим, не е само чрез оптимизацията на училищата, но и чрез промените в системата на делегираните бюджети, а от друга страна опитвайки се да осигурим качество във всяко едно училище, което понякога предполага и концентриране на децата в средищните училища. Мисля, че в резултат на тези разговори с кмета миналата година намерихме точно този баланс.

Фокус: Със своите решения запазвате училищата в селата Синапово, Хлябово и Радовец, които трябваше да бъдат закрити. Колко още училища в страната имат същата съдба?

Красимир Вълчев: Последните години, особено 2008 – 2009г. бяха закрити голям брой училища. Това е в резултат най-вече на негативните демографски процеси. Моето мнение е, че училищната мрежа е достигнала предела си по оптимизация с промените, които правим в системата на разпределение на средствата, така наречената система на делегираните бюджети. Ние се опитваме да запазим максимален брой училища като осигурим достатъчно средства за тях. Всяко едно предложение, което получаваме от общините, знаем, че е мотивирано от обективни демографски фактори за оптимизация на мрежата, но подхождаме с разумна професионална критика към него. И в разговори с общините се опитваме да решим дали това е задължително да се направи. Надявам се, че през следващите години няма да имаме тази оптимизация на училищната мрежа. Има много населени места, в които продължава обезлюдяването. Със сигурност ще имаме отново училища, които ще бъдат с много малък брой ученици и това ще наложи постепенно тяхното затваряне. За съжаление, дори когато училищата бъдат определени като защитени, това не прекратява процесите на миграция, а по-скоро ги забавя. Ще се опитаме с общините да намерим най-балансираното решение.

Фокус: През изминалата календарна година се създаде механизъм за задържане на децата в училище. Какво показват данните за региона в това число и за Тополовград специално?

Красимир Вълчев: В Хасковска област и в частност в община Тополовград резултатите са добри. Процентът на обхванатите ученици е клонящ към сто. В предучилищна възраст, където е изключително важно да бъдат обхванати децата, всички деца в задължителна предучилищна възраст са обхванати. Много висок е процентът и на обхванатите деца на възраст между три и четири години в детски градини.

Фокус: Образованието в страната е приоритет за държавата и един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Върху какво Министерството на образованието на науката ще акцентира и какво ще извлече българската образователна система от срещите, форумите и обмена на опит по време на председателството?

Красимир Вълчев: Темите и досиетата, които са на дневен ред са много. Може би една част от тях ние българите няма да видим в прекия ефект или ще бъде резултат от допълнителни документи, които ще се приемат в последствие. Например, дискусията по отношение на ключовите компетентности е нещо, което ще се отрази на образователната система на всички страни, но това ще стане след пет или след десет години. Конкретно за нас това е възможност да проведем няколко важни разговора, които са с пряка проекция в страната. Единият от тези разговори е по отношение на политиките за привличане и задържане на учители. Другият е за дигиталните умения и как да имаме повече деца, които не просто да бъдат ползватели, но и създатели на дигитално съдържание. Нещо, което ще бъде изключително важно в следващите десетилетия, нещо което България, очевидно, има сравнителни предимства. Разговорът за приобщаването на всяко едно дете в образователната система, така че обществата ни да бъдат по-приобщаващи, е другият голям разговор в контекста, на който ще бъдат обсъдени редица важни въпроси. В сектора на научни изследвания имаме също така много ангажименти. Най-важите ни досиета са свързани с програмата „Еразъм“ и с рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания, без да подценявам всички останали.

Фокус: Едно от ключовите събития, които Ви предстоят в рамките на Еевропредседателството, ще бъде конференция, посветена на темата за дигиталните трансформации в образованието. Ще председателствате и два съвета – какви резултати очаквате от тези срещи?

Красимир Вълчев: Очакваме да имаме документ, който да спомогне тази политика за дигиталните трансформации. По отношение на двата съвета, в този по образование на дневен ред е темата за „Еразъм“, за ключовите компетентности, за споделените ценности. По програма „Еразъм“ предстои да излезе междинната оценка, да се вземат решения за бъдещето на програмата по отношение на Съвета за научни изследвания, а също ще бъде проведен разговорът в контекста на новата новогодишна финансова рамка и средствата за научни изследвания, така че Европейският съюз да бъде глобален лидер в областта на научните изследвания. Конкретните теми са свързани със следващата рамкова програма, с проекта за ядрен синтез и други.


Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!


НОВИНИТЕ
Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис" Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г. Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин