Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци, иска Василев


Сподели:
17 Януари 2018, Сряда

Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев определи от студиото на БТВ, че цялостно нещата в държавата вървят добре, икономиката върви добре, "значи всичко е добре". По отношение на реформите, такива е имало от 1997 до 2007, след този период не би казал, че има особено реформаторство.
По въпроса за въвеждане на еврото през годините, Василев коментира, че явно не е било приоритет, други теми са били на преден план, но тяхната група икономисти все пак намира въпроса с еврото за важен. Влизаното в Еврозонта е добре за държавата, когато и и да се влезе, но по-добре сега отколкото никога, смята той.

"През 2005 г. щях да ви кажа, че България е готова да влезе в еврозоната, но по-късно това не беше голям политически приоритет, други теми бяха излезли на преден план. Както и за ЕС - когато и да влезем в еврозоната, винаги е по-добре за нацията и за държавата, а всякакви страхове са измислени", обясни Василев.

Всички притеснения са безпочвени. Не трябва да гледаме Унгария, тя има различни странни политики, които ние не трябва да следваме. Трябва да следваме други успешно европейски държави, уточнява той.
Какво ще се случи ако ни приемат в Еврозоната, най-малко трябва да говорим за цените, те са едва 10% от цялата тема, коментира Василев. Обясни, че 40% е регулацията на финансовия и банковия сектор, като уточни, че сигурно и проблем с КТБ е нямало има, защото и банковият надзор в Еврозоната е по-сериозен.

Държава от Еврозоната има друг имидж и ако бяхме там, то нямаше да се говори че сме най-бедната и корумпирана държава и да се срамуваме. Василев допълни, че ще започнем да забогатяваме по-бързо, ще има повече доверие към държавата, ще има повече инвестиции, ще се повиши кредитния рейтинг, ще се понижат лихвите.

Официално не смята, че някой е против въвеждане на еврото и трябва да се гледа интереса на нацията, да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци. По отношение проблемите с въвеждане на еврото, инфлацията, обвързването на лева с еврото и че у нас цените автоматично може да скочат и кафето, например, да стане от 1 лв. 1 евро са "бабини деветини", от хора които не са специалисти или са просто популисти, коментира Василев.
Ако се погледнат всички държави които са влезли в Еврозоната и тяхната инфлация, то тя нито се е понижила нито се е повишила, а България е държава която 21 години е с фиксиран валутен борд и сме свикнали, нацията ще забогатява по-бързо, а заплатите ще се вдигат, уверява бившият вицепремиер.

"Като се погледне инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че няма никакво значение дали са влезели или не, няма удвояване на цените. В Литва дори цените са паднали", обясни той.

Сега сме в центъра на вниманието с председателството на Съвета на ЕС и ако кандидатстваме тази години ще е много добре, освен това две години имаме голям бюджетен излишък и "това е страхотно", добави Василев и накрая подкрепи финансовия министър Горанов за курса към Еврозоната в средата на годината.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията